Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας καθιστά πλέον αδύνατη τη λήψη συνολικής απόφασης για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι μια απόφαση για τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος την προσεχή Δευτέρα στο Εurogroup, η διάρκεια της οποίας θα προσδιοριστεί.

«Δεν περιμένουμε η Τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για τη νέα πιστωτική γραμμή», δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, σήμερα σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Με ρωτάτε αν βασική μου προσδοκία είναι ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να έρθει μέχρι τη Δευτέρα; Όχι, δεν είναι» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συναντήσεις στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως η ζώνη του ευρώ προετοιμάζεται για παράταση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μη χαθούν τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τη χώρα μας, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε μια τεχνική παράταση του Μνημονίου μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Η τεχνική παράταση του προγράμματος, που θα πρέπει να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν διακόψουν τις εργασίες τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων, κρίνεται αναγκαία γιατί διασφαλίζεται η συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από εκεί και πέρα, και αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα και την ενισχυμένη πιστωτική γραμμή.

 

Σχόλια