Εντολή για στοχευμένη αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών της ΙSIS, έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος τα ξημερώματα σε έκτακτο διάγγελμά του.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ

Ο στόχος όπως είπε, είναι να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστές της ISISπροχωρήσουν προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Ο Ομπάμα έδωσε επίσης εντολή για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερικανικά αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών. Η παράδοση αυτή, κοντά στην περιοχή Σινζάρ, έγινε ήδη, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Πάνω από 1 δολάριο αυξήθηκε η τιμή του Brent και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αγγίζοντας τα 107 δολάρια το βαρέλι, μετά το διάγγελμα Ομπάμα.

Πεντάγωνο: Δεν έχουν ξεκινήσει οι βομβαρδισμοί

Νωρίτερα σύγχυση προκλήθηκε για το εάν έχουν ήδη γίνει αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, όταν η κουρδική τηλεόραση μετέδωσε ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν στρατόπεδα Τζιχαντιστών στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η είδηση για τον βομβαρδισμό στρατοπέδων των Τζιχαντιστών του ISIS αναμεταδόθηκε από πολλά αμερικανικά μέσα (μεταξύ των οποίων και τους New York Times), κάνοντας λόγο ότι χτυπήθηκαν τουλάχιστον δύο στόχοι. Κάτι που ωστόσο διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου. «Αναφορές στον Τύπο ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ είναι εντελώς ψευδείς», δήλωσε ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι με ανάρτησή του στο Twitter.

ΟΗΕ: Βοηθήστε το Ιράκ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από τις αναφορές σχετικά με επιθέσεις από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στις περιοχές του Ιράκ, Κιρκούκ και στην χριστιανική πόλη Καρακός, ενώ παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει υποστήριξη στην κυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από έκτακτη συνεδρίαση, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα. Αυτή είναι η τρίτη ανακοίνωση του Συμβουλίου που σχετίζεται με τις επιθέσεις του ISIS.

Προέλαση Τζιχαντιστών

Οι σουνίτες μαχητές κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι των κουρδικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν καταλάβει 15 πόλεις, το στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης και στρατιωτική βάση, με τη διεθνή ανησυχία να χτυπά «κόκκινο».

Μόνο την Πέμπτη, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 37 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην πόλη Κιρκούκ, σε σιιτικό τέμενος στο οποίο είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι από άλλες περιοχές λόγω των συγκρούσεων και των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ημέρα Τζιχαντιστές της ίδιας οργάνωσης κατέλαβαν την πόλη Καρακός, τη μεγαλύτερη χριστιανική πόλη στο Ιράκ.

Σχόλια