Τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι οι πολιτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις των κομμάτων είναι παραδεκτές στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, αλλά πρέπει να μείνουν στην άκρη και να αναζητηθεί κοινός πολιτικός τόπος για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πρέπει όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να διεκδικήσουν «μια διαπραγμάτευση έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, και εάν δεν υπάρξει αυτή η αναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι προφανές ότι τα δυσμενή αποτελέσματα από ένα χρέος που δεν αναδιαρθρώνεται θα είναι παρόντα και θα είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας». Πρόσθεσε πως «η τεχνητή πόλωση, η οποία υπάρχει απομακρύνει από την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου». Ταυτόχρονα και παράλληλα, συμπλήρωσε, πρέπει να εξασφαλιστεί και ένα αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα μας, με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της.

Χαίρομαι που ακούω για συνεννόηση παρά τις διαφορές των κομμάτων, απάντησε ο κ. Παπούλιας, επισημαίνοντας όμως πως αυτό χρειάζεται και για τα εθνικά θέματα. Αυτό υποστηρίζω, αυτό είπα και στον Πρωθυπουργό και τον κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανταπαντώντας ο κ. Κουβέλης συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη συνεννόησης και για τα εθνικά ζητήματα:

«Και είναι αναγκαίο με το δεδομένο ότι και οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Αιγαίο έχουν σχέση με την προκλητική όσο και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με τις ενέργειές της προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και την ανεξαρτησία μιας ευρωπαϊκής χώρας, της Κύπρου. Πρέπει και αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μιας συνεννόησης εθνικού χαρακτήρα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και τούτο».

«Εκλογές τον Μάρτιο»

«Οι εκλογές θα γίνουν ως φαίνεται τον μήνα Μάρτιο, στη συνταγματικά προβλεπόμενη χρονική στιγμή», λόγω μη συμφωνίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Οταν ρωτήθηκε αν συζητά με τον κ. Τσίπρα εν όψει των πρόωρων εθνικών εκλογών τον Μάρτιο, ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Συζητώ με τους πάντες, αλλά η καλύτερη συζήτηση είναι στο επίπεδο που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, στο επίπεδο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών».

Aναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Κουβέλη μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας:

______________________

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επισκέφθηκα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησα να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να διεκδικήσουμε μία διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος.  Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναδιαρθρωθεί για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.  Μία αναδιάρθρωση, η οποία – αναμφισβήτητα – εάν επιτευχθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 

Χρειάζεται ο ελάχιστος κοινός πολιτικός τόπος μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων.  Και τούτο ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες  που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Εκκρεμεί βέβαια η πρόταση αυτή.  Εκκρεμεί στο βαθμό που πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.  Κατά συνέπεια είναι ζητούμενο εάν θα υπάρξει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να γίνει αυτή η συζήτηση και να αποφασιστεί η από κοινού διεκδίκηση της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους. 

Επαναλαμβάνω, ο κοινός πολιτικός τόπος στο θέμα αυτό μπορεί να υπάρξει με απόλυτο, αν θέλετε, σεβασμό στις πολιτικές διαφορές, αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η πρόταση του κ.Τσίπρα που θέτει θέμα πρόωρων εκλογών σας βρίσκει σύμφωνο;

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣΟι εκλογές θα γίνουν, όπως φαίνεται, τον μήνα Μάρτιο από τη μη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι στις προθέσεις σας μία συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Συζητώ με τους πάντες στο βαθμό που η συζήτηση αυτή έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο.  Η καλύτερη όμως συζήτηση θα μπορούσε να γίνει με τον τρόπο που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, με τον τρόπο που προτείνω, δηλαδή στο επίπεδο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ενδεχόμενο της δικής σας υποψηφιότητας για την Προεδρία το εξετάζετε;

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Έχω μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό.  Δεν το εξετάζω και παραμένω σε εκείνο το οποίο έχω δηλώσει: ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.  Συναίνεση πολιτική δεν υπάρχει.  Και δεν υπάρχει γιατί απουσιάζει η πολιτική εκείνη που θα διαμορφώνει συνθήκες και πλαίσιο συναινέσεων.  Εμμένω σε αυτό που έχω πει: Δεν με ενδιαφέρει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν μάλιστα προσωποποιείται.

 

 

Σχόλια