Για απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι «η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος». «Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το  αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η αίτηση για παράταση του προγράμματος είναι ο καλύτερος δρόμος και σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Διευκρίνισε δε ότι η ευελιξία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες.

Ακόμη ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επεσήμανε ο Μοσκοβισί.

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αυτή είναι επιτυχής» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup.

«Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ντέισελμπλουμε επέμεινε ότι η βάση θα πρέπει να είναι το παρόν πρόγραμμα, υπάρχουν προυποθέσεις και απαιτήσεις. «Όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία γέφυρα μιλάει για το ίδιο πράγμα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά τις λέξεις «όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

Απ’ την πλευρά του ο Μοσκοβισί κάλεσε σε εξεύρεση κοινού εδάφους τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει αίτημα για επέκταση τότε μπορούμε να εξετάσουμε την ευελιξία και θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επί της ουσίας» είπε και διεμήνυσε «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι».

Σχόλια