Σε περιδίνηση «εντός, εκτός και επί τα αυτά» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες 48 ώρες μετά την καρατόμηση της Σουλειμάν Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιό του.
Κι ενώ το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι βαρύ, καθώς διαπιστώνεται ότι η διαχείρισή της ζημιάς που έχει προκληθεί στο κόμμα, κάθε άλλο παρά αναχαιτίζει τις αντιδράσεις -ακόμα και στο εσωτερικό του- νέες δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» αναζωπυρώνουν το μέτωπο «Σαμπιχά».
ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: Δεν θέλουμε σχέσεις με την Σαμπιχά
«Η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά για τις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια «καλή υποψηφιότητα» από τη μειονότητα όπως εσκεμμένα συνεχίζει να παρουσιάζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ» αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της τοπικής οργάνωσης Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης γνωρίζει τον πραγματικό ρόλο και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα, όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά και γνωρίζει όλα αυτά τα χρόνια στη Θράκη και ειδικότερα στην Ξάνθη, τις δραστηριότητές της», δηλώνει.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως εκ μέρους της οργάνωσης «δεν θα υπήρχε καμία αντίρρηση για οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα ρομά, που θα εκπλήρωνε τις βασικές προϋποθέσεις του υποψηφίου», δηλαδή «άνθρωπος της Αριστεράς με ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, την κοινωνία, τη δημοκρατία» και γίνεται λόγος για εσκεμμένη διαίρεση της μειονότητας σε τρία κομμάτια (πομάκοι, τουρκογενείς, ρομά).
«Η (ακρο)-δεξιά-πατριωτική αφήγηση του συστήματος, αρκετά συνοπτικά και περιγραφικά, μιλά για την καταπίεση, που υφίστανται τα δυο κομμάτια από τους τουρκογενείς, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου.
Συντονιστής της άμυνας απέναντι στην τουρκική πολιτική (τουρκοποίηση, κοσσοβοποίηση της Θράκης κτλ) είναι το ΥΠΕΞ» υποστηρίζει στη συνέχεια και διακηρύσσει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται απέναντι σε αυτό το δίπολο, το οποίο στη δεδομένη περίοδο έχει κοινό πολιτικό συμφέρον από την αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και την εκ νέου ανάδειξη ελεγχόμενων πολιτικών παραγόντων της μειονότητας (κυρίως ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.)».
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «άνθρωποι της μειονότητας όπως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά (ρομά) λειτουργούν ως τα θύματα της πολιτικής του προξενείου» και προσθέτει πως «η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από δεκαπενταετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται».
Όπως υπογραμμίζει «η κ. Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από την μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια».
Καταλήγοντας υποστηρίζει πως από τον συγκεκριμένο αποκλεισμό αυτοί που ενοχλήθηκαν είναι «άνθρωποι του συστήματος, ακροδεξιά και δεξιά στοιχεία, εξαρτημένες φυλλάδες που αντιμάχονται τον ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι γραφικοί πολιτικοί (Παγκαλος)» κ.α.
Σουλεϊμάν Σαμπιχά: Έχω άλλες δύο προτάσεις
Δυο προτάσεις από πολιτικά κόμματα, υποστήριξε ότι δέχθηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, τις απέρριψε και τις δύο, δηλώνοντας «τρομαγμένη από την πολιτική».
«Ο ένας είναι φίλος, τους άλλους δεν τους ξέρω καθόλου. Θέλω να ηρεμήσω, έχω τρομάξει με όλα αυτά από την πολιτική», είπε.
Σχετικά με την αποπομπή της, τόνισε ότι δεν κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επέρριψε ευθύνες στην τοπική του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «τους έχει πει λάθος πράγματα».
Βίτσας: Δεν μας πίεσε το τουρκικό προξενείο
Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε στον ΑΝΤ1, ότι δεν υπήρξαν πιέσεις από το τουρκικό προξενείο, απορρίπτοντας τις αναφορές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπέκυψε στις πιέσεις τόσο του προξενείου, όσο και του τουρκικού στοιχείου της Θράκης» και απέσυρε στη συνέχεια την υποψήφιότητα της Σουλεϊμάν.