Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα και η φωτογραφία του του δράστη του μακελειού στην συναυλιακή αρένα του Μάντσεστερ, με 22 νεκρούς και 59 τραυματίες.

Πρόκειται για τον 22χρονο Σαλμάν Αμπεντί, βρετανό υπήκοο με καταγωγή από την Λιβύη, έναν νεαρό σχετικά απόμακρο, που σεβόταν τους μεγαλυτέρους του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακελάρης ήταν γνωστός στις Αρχές αλλά δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας ούτε θεωρούνταν ότι αποτελούσε υψηλό κίνδυνο.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ χαρακτήρισε «ενοχλητικό» το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για την επίθεση διέρρευσαν από αμερικανικές πηγές ασφαλείας προτού η βρετανική αστυνομία να είναι σε θέση να κάνει δημόσια ανακοίνωση.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο 22χρονος έδρασε μόνος του ή αν ήταν μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που τον βοήθησε να φτιάξει τη βόμβα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε μεν την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που συνδέει τον Αμπεντί με τους τζιχαντιστές.

«Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς», είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC.

Δεν τον υποψιαζόταν κανένας

«Ο Σαλμάν; Είμαι έκπληκτος», είπε ένα μέλος της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ στον Guardian.

Και πρόσθεσε: «Ηταν τόσο ήσυχο αγόρι, πάντα μου έδειχνε σεβασμό. Ο αδελφός του ήταν εξωστρεφής, αλλά ο Σαλμάν ήταν πολύ ήσυχος. Φαίνεται τόσο απίθανο να είναι αυτός που το έκανε».

Ο Σαλμάν και ο αδερφός του Ισμαήλ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- συνελήφθη λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Μάντσεστερ, επισκέπτονταν για προσευχή το τζαμί του Ντίντσμπουρι, ενώ ο πατέρας τους Αμπού Ισμαήλ ήταν γνωστός στην τοπική κοινότητα.

«Ο Αμπού Ισμαήλ θα είναι πολύ απογοητευμένος. Ήταν πάντα ενάντια στην ιδεολογία του τζιχάντ και αυτό το πράγμα το ISIS δεν είναι καν τζιχάντ, είναι εγκληματικότητα. Η οικογένεια θα είναι καταρρακωμένη», πρόσθεσε το μέλος της κοινότητας.

Times: Ο Αμπέντι είχε ταξιδέψει στη Λιβύη

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο 22χρονος Αμπεντί είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Λιβύη.

Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είχε λάβει εκπαίδευση σε στρατόπεδο τζιχαντιστών στη Λιβύη, όπου το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα έχουν συμμαχήσει για να πολεμήσουν ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 22χρονος είχε παραμείνει τρεις εβδομάδες στη Λιβύη και είχε επιστρέψει στη Βρετανία πριν λίγες μέρες.

Σχόλια