Αυτή  την εβδομάδα το WWW κλείνει τα 25α γενέθλιά του και η αυριανή μέρα επιλέχθηκε ως η επίσημη μέρα εορτασμού της επετείου μιας από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της ανθρώπινης ιστορίας.

World Wide Web («Παγκόσμιος Ιστός» επί το ελληνικότερον) είναι το διεθνές δίκτυο που αποτελείται από όλους του υπολογιστές στην υφήλιο οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι και έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Χάρη στην τεχνολογία αυτή γίνεται δυνατή η διασύνδεση πληροφοριών, η διάσπορά και η χρήση τους από πολλούς απομακρυσμένους χρήστες.

Την τεχνολογία που το έφερε στη ζωή την οφείλουμε στον βρετανό φυσικό σερ Τιμ Μπέρνερς-Λη, ο οποίος το 1989 εργαζόταν στη Γενεύη για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών ─γνωστότερο σε όλους μας ως «CERN». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η διαπίστωσή του πως υπήρχαν μέσα στους υπολογιστές χιλιάδες πληροφορίες απομονωμένες, ασύνδετες ή μη αρχειοθετημένες, οι οποίες δεν ήταν προσβάσιμες ή αξιοποιήσιμες από τους επιστήμονες του CERN.

Το 1989 προχώρησε τη σκέψη αυτή ένα βήμα παραπέρα: στη μεταξύ τους σύνδεση όλων των υπολογιστών ανά τον κόσμο οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ (το οποίο ναι μεν υπήρχε ήδη αλλά ήταν ακόμα αποκλειστικό προνόμιο όσων εργάζονταν στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών). Από εκείνη τη στιγμή ο Τιμ Μπέρνερς-Λη και οι συνεργάτες του αφιέρωσαν τη ζωή τους όχι μόνο στην δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογίας αλλά και στην παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης κυβερνήσεων και πολυεθνικών με στόχο το ίντερνετ, ο παγκόσμιος ιστός και η πρόσβαση στην πληροφορία να φτάσουν σε κάθε σπίτι και οργανισμό (άλλα και αντίστροφα: κάθε σπίτι και οργανισμός να γίνει θυρίδα μιας παγκόσμιας τράπεζας πληροφοριών).

 

Σχόλια