Το ζήτημα της αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ , οι συνεργασίες του κόμματος, η άρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση προσφυγή σε εκλογές, καθώς και η δριμεία  κριτική  ορισμένων συνέδρων στην ηγετική ομάδα ήταν τα κύρια ζητήματα γύρω από τα οποία κινήθηκε η συζήτηση στην δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Σημαντικός αριθμός συνέδρων,  τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ηγεσία του Φώτη Κουβέλη.

Από τις κυριότερες ομιλίες ήταν αργά το απόγευμα της Παρασκευής η ομιλία του Θόδωρου Μαργαρίτη ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Προσδιόρισε σαφώς το ρόλο της ως τη σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα , όπως είπε, που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. «Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση».

Το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε ωστόσο ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε τέλμα και κυριαρχείται από προσωπικές στρατηγικές. Εγωκεντρικές συμπεριφορές και κυνήγι μαγισσών, ανέφερε πως υπάρχουν και εντός της ΔΗΜΑΡ και θα πρέπει να εκλείψουν.

Ο γραμματέας της ΚΟ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, κάλεσε σε ενότητα τους βουλευτές του κόμματος ενώ τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ κανένα υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η «παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε εξαθλίωση».

Ο  βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης,  μετά τον Γιάννη Πανούση, καταφέρθηκε εναντίον του Φώτη Κουβέλη, καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του. “Πίστευα, πρόεδρε, ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δεν βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη. Όχι για τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει τελειώσει, για την Ανανεωτική Αριστερά. Σ’ αυτό το Συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον”, είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια