Τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν στα κερδοσκοπικά  funds προκειμένου η Αργεντινή να βγει από τη χρεωκοπία, όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais. Σύμφωνα με πηγές της ισπανικής εφημερίδας  πρόκειται για την Citigroup, την HSBC, την Deutsche Bank και την JP Morgan.

Η ίδια η κυβέρνηση της χώρας, η οποία αρνείται ότι υπάρχει επιλεκτική χρεοκοπία, δεν απορρίπτει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Εξάλλου, τις τελευταίες ώρες της διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής Άξελ Κισιλόφ, και των εκπροσώπων των funds, είχε γίνει γνωστό ότι οι ιδιωτικές τράπεζες της Αργεντινής προτίθενται να μεσολαβήσουν ώστε να λήξει το ζήτημα.

«Αν οι τράπεζες της Αργεντινής θέλουν να συνεισφέρουν με τα δικά τους χρήματα, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη. Ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση» δήλωσε πάντως ο υπουργός. Όπως αναφέρει η El Pais, δεν είναι γνωστά τα κίνητρα των τεσσάρων τραπεζών που φέρονται πρόθυμες να αναλάβουν πρωτοβουλία.

Πάντως, δύο από τις τέσσερις τράπεζες, η Citigroup και η HSBC, έχουν ισχυρότατη παρουσία στην Αργεντινή και ενδεχομένως να κατέχουν μεγάλο αριθμό «κουρεμένων» ομολόγων.

Προφανώς, η παράταση της εκκρεμότητας και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα που κατέχουν (λόγω της απόφασης του αμερικανού δικαστή) αποτελεί ισχυρό κίνητρο ανάμειξης.

Αλλά και η JP Morgan φαίνεται να έχει λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, η τράπεζα αγόρασε τα ομόλογα που πήρε η ισπανική Repsol από το αργεντινό δημόσιο ως αποζημίωση για την εθνικοποίηση του πετρελαϊκού κολοσσού YPF.

Πρόκειται για τίτλους 5 δισ. δολαρίων. «Σίγουρα θα τους ρευστοποίησε στην αγορά, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της» αναφέρει η El Pais.

Σχόλια