4/4 ημέρα για φροντίδα, αγάπη και καλοσύνη σε πλάσματα που δεν έχουν φωνή, σε ζωές που χάνονται καθημερινά, ημέρα για τα αδέσποτα ζώα. Καθιερώθηκε το 2010 από φιλοζωικές οργανώσεις της Ολλανδίας προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για τα περίπου 600 εκατομμύρια αδέσποτα που υπολογίζεται ότι διαβιούν στον πλανήτη, σε άθλιες συνθήκες.

Δυστυχώς η χώρα μας έχει πολυ΄αρνητικό ιστορικό σχετικά με την βια εις βάρος αδέσποτων ζώων, εκατοντάδες βρίσκουν τον θάνατο έπειτα από βασανιστήρια, χτυπήματα από οχήματα που τα εγκαταλείπουν και φόλες.

Τα καταφύγια ζώων είναι γεμάτα τραυματισμένα αδέσποτα, αδυνατούν να τα συντηρήσουν όλα και να τους προσφέρουν καλές συνθήκες ζωής. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει πολλά που δεν έχει κάνει ως σήμερα, να ενισχύσει τις φιλοζωικές οργανώσεις, να δημιουργήσει περισσότερα καταφύγια, να φροντίσει να υπάρχουν σε ειδικά σημεία ποτίστρες και τροφή, αυτα είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν άμεσα την κατάσταση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι μπορούν εύκολα να βασανίσουν ένα ζώο είναι επικίνδυνοι ακόμα και για τον άνθρωπο, οφείλουμε να κόψουμε τις ορέξεις όσων ασκούν τερατώδη βια σε ανυπεράσπιστα ζώα ή τα δηλητηριάζουν, αξιοποιώντας το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο υπέρ της προστασίας τους στην πράξη.

Λένε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τη στάση της στα αδύναμα μέλη της, ας σκεφτούμε όλοι μας πόσο περισσότερο ισχύει αυτό για πλάσματα εντελώς ανυπεράσπιστα.

Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής

Σχόλια