«ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ» του Νικόλα Σεβαστάκη / εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

______________________

Μου φαίνεται ότι έχω ακολουθήσει την ίδια διαδρομή όπως αυτή που αποτυπώνει ο Νικόλας Σεβαστάκης στο βιβλίο του.

Γράφει:

«Πριν λίγα χρονιά,ήμουν βέβαιος για την ανάγκη υπεράσπισης των παθών και για την απειλή που αντιπροσώπευε ένας μετριοπαθής και προσανατολισμένος σε λογικούς συμβιβασμούς λόγος».Αναφέρεται στο εμβληματικό βιβλίο της Σαντάλ Μούφ «Το Δημοκρατικό παράδοξο» που προσεγγίζει τον ριζοσπαστισμό,το πάθος της σύγκρουσης ως μια ευκαιρία αναγέννησης της πολιτικής απέναντι στον «χυλό» της συναίνεσης.

Ορθά ο Σεβαστάκης σήμερα υποστηρίζει ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε την μετριοπάθεια όχι ως κάτι κατατονικό και μαλθακό, αλλά ως μια άλλη πηγή δύναμης. Ως το αντίθετο της βίας,όχι το αντίθετο της ισχύος,». Ότι δηλαδή η μετριοπάθεια είναι η αμφισβήτηση της επενέργειας του μίσους,η ταύτιση της πολιτικής με όρους θρησκείας και κοινοτικού ζήλου.

Στο βιβλίο του ο Σεβαστάκης μιλά για τα αδιέξοδα του ριζοσπαστισμού,για τον σωτηριολογικό αντί-μνημονιακό λόγο που μετατράπηκε σε πολιτική ψευδολογία,για τις ψυχώσεις του αντί-φιλελευθερισμού οι οποίες κάνουν τα στραβά μάτια στα φαινόμενα ολοκληρωτισμού και καταπιάνεται ακόμα και με την δύσκολη υπόθεση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Τα «Φαντάσματα του καιρού μας» είναι ένα επίκαιρο δοκίμιο αυτογνωσίας για τις νέες προκλήσεις και τα αριστερά στερεότυπα.

Θόδωρος Μαργαρίτης

Σχόλια