«H κυβέρνηση πανηγυρίζει υιοθετώντας τη γραμμή Ζουράρι “ποιος ζει ποιος πεθαίνει μετά το 2019”», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Thecaller» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ξεκαθαρίζει πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει αδιέξοδα μέτρα τα οποία είναι προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης», ενώ παράλληλα εκτιμά πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παίρνει θέση και στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες και ειδικά όσον αφορά στη ΝΔ, λέγοντας πως «δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να δίνει την εικόνα μιας στρατηγικής συμπόρευσης με την συντηρητική παράταξη», ενώ απαντά και στο «άνοιγμα» Φίλη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας: «Ας μην ψάχνουν συνενόχους στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν».

Σχετικά με την «Ώρα αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ο κ. Θεοχαρόπουλος υπερτονίζει για άλλη μια φορά την «ενότητα, που απαιτείται και όχι τον κατακερματισμό του ευρύτερου χώρου για έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα» και τέλος υποστηρίζει πως το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον ερχόμενο Ιούνιο «είτε θα είναι πολυκομματικό με αναλογικές συμμετοχές τόσο για την επιλογή των Συνέδρων όσο και για την εκλογή κεντρικού οργάνου, είτε θα είναι Συνέδριο κατάργησης των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και εκλογής από μηδενική βάση».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

Πώς είδατε το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας;

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έδωσε όλα χωρίς καν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να εξασφαλισθεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση ή να αναδιαρθρωθεί σημαντικά το χρέος. Τα έδωσε όλα απλώς για να επιστρέψει η τρόικα. Πέτυχε το χειρότερο μίγμα μεταξύ θέσεων του ΔΝΤ και Σόιμπλε. Έχει δεχθεί μεσοπρόθεσμα για αρκετά έτη απαράδεκτα υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Υιοθέτησε την προληπτική νομοθέτηση απαράδεκτων μέτρων, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση την χαρακτήριζε αντισυνταγματική και εκτός κοινοτικού κεκτημένου. Δέχθηκε την μείωση κύριων συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου, ενώ ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο και θα καταψηφίσει τα μέτρα. Οι αυταπάτες και η καθυστέρηση στην αξιολόγηση έχουν για άλλη μία φορά επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία. Και μέσα σε όλα αυτά είχαμε μία κυβερνητική προπαγάνδα για κανένα νέο μέτρο και κλείσιμο της συμφωνίας. Μάλλον η κυβέρνηση πανηγυρίζει υιοθετώντας την γραμμή Ζουράρη “ποιος ζει ποιος πεθαίνει μετά το 2019”!».

Δύο χρόνια από την συμπλήρωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεωρείτε ότι μπορεί να ξαναζήσουμε το «θρίλερ» του 2015, πρόσφατα εξάλλου το Grexit επανήλθε στο προσκήνιο. Φοβάστε ενδεχόμενες εξελίξεις τέτοιου επιπέδου;

«Αυτός ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί. Όσο ακολουθείται μία αδιέξοδη πολιτική χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στήριξη της πραγματικής οικονομίας, μείωση της ανεργίας, αλλά αντίθετα ακολουθείται μία πολιτική υφεσιακών μέτρων, τα αδιέξοδα θα επιτείνονται. Εξάλλου δεν διαθέτουμε κοντή μνήμη, πριν ακριβώς δύο χρόνια, η ανεπαρκής συμφωνία της 20η Φεβρουαρίου 2015 είχε ως αποτέλεσμα μετά από ένα εξάμηνο να βρεθούμε με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. Ανησυχώ καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη».

Ξεκαθαρίσατε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα. Δεν νομίζετε όμως ότι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία και έτσι να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο;

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να ψηφίσει αδιέξοδα μέτρα τα οποία είναι προϊόν μιας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Αν υιοθετηθεί αυτό το μίγμα πολιτικής που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση με υπερφορολόγηση και μείωση μισθών και συντάξεων, θα οδηγηθούμε σε βάθυνση της κρίσης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση έχει προτείνει τον μοναδικό δρόμο υπέρβασης της κρίσης με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και την έξοδο από τα μνημόνια και την υπέρβαση της κρίσης. Δυστυχώς για την χώρα αυτή η κυβέρνηση δεν ακούει και δεν μπορεί».

Τις τελευταίες μέρες «φούντωσαν» οι φήμες για δημοψήφισμα, ενώ το σενάριο των εκλογών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Βλέπετε κάλπες στον ορίζοντα;

«Αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία λόγω της κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα αυξάνεται συνεχώς. Ταυτοχρόνως, ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι οι επιλογές του δεν γίνονται στη βάση του εθνικού συμφέροντος, αλλά στη βάση του πρόσκαιρου προσωπικού και κομματικού συμφέροντος, αιφνιδιάζοντας αρκετές φορές ακόμη και το ίδιο του το κόμμα. Συνεπώς δεν αποκλείω να προχωρήσει ξαφνικά σε οποιαδήποτε καιροσκοπική επιλογή, εξάλλου το ίδιο έπραξε και το καλοκαίρι του 2015 με το δημοψήφισμα».

Μιλάτε συνεχώς για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αυτή η κυβέρνηση θα προκύψει μετά από εκλογές ή από την παρούσα Βουλή, διότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ προτείνουν πρώτα εκλογές και μετά εθνική συνεννόηση.

«Δεν θα είχαμε φτάσει στα σημερινά αδιέξοδα αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για εθνική συνεννόηση και κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα στηρίζεται και από τα δύο πρώτα κόμματα, με πρόσωπα και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Η πρότασή μας ισχύει σταθερά: χθες, σήμερα και αύριο. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δυστυχώς συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπονομεύουν αυτή την ανάγκη στήνοντας ένα τεχνητό δίπολο με συνθήκες ακραίας πόλωσης, με επώδυνο αποτέλεσμα για την ελληνική κοινωνία. Για αυτό επιδιώκουμε την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να υπάρχει ένα ισχυρός προοδευτικός φορέας με σύγχρονες προγραμματικές θέσεις που θα επιβάλει την εθνική συνεννόηση για την υπέρβαση της κρίσης».

Τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, τελικά πρέπει να συνεργαστεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τη ΝΔ;

«Πράγματι όσον αφορά στο μετεκλογικό τοπίο, πρόσφατα είδαμε διάφορες επιθέσεις προς την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης γιατί επιδιώκει την ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό από όσους ασκούν αυτή την κριτική, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι δεκανίκι κανενός και δεν θα δηλώσει προεκλογικά πρόθεση μετεκλογικής σύμπλευσης με τη ΝΔ. Αν το έκανε, το απολύτως φυσιολογικό θα ήταν οι ψηφοφόροι να οδηγηθούν κατευθείαν στη ΝΔ. Δεν μπορεί η προοδευτική παράταξη να δίνει την εικόνα μιας στρατηγικής συμπόρευσης με την συντηρητική παράταξη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι δύναμη ευθύνης, βάζει πάνω από το κομματικό το εθνικό συμφέρον για αυτό επιδιώκει την ευρύτερη εθνική συνεννόηση. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε αποφασίσει να μην βάζουμε πάνω από όλα τις καρέκλες της εξουσίας αλλά το συμφέρον της χώρας που εξυπηρετείται από κυβερνήσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είμαστε σταθεροί σε αυτή την αυτόνομη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σαφή οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη ΝΔ. Λυπάμαι που αυτό ενοχλεί ορισμένους».

Παράλληλα βλέπουμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με «προεξάρχοντα» τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να «ρίχνουν γέφυρες» συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια κυβερνητική σύμπραξη εφόσον αποχωρούσαν οι ΑΝΕΛ από τη συγκυβέρνηση;

«Τέτοιο ζήτημα ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Ταυτοχρόνως στο πρόσφατο Συνέδριό του υπήρξε προγραμματικά η επιβεβαίωση της απομάκρυνσης από κάθε τι κεντροαριστερό και σοσιαλδημοκρατικό. Οι διάφορες μεμονωμένες προτάσεις που γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι είτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είτε τακτικισμοί του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στα αδιέξοδα. Ας μην ψάχνουν συνενόχους στις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζουν».

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η Δημοκρατική Συμπαράταξη δείχνει μια σταθερά ανοδική πορεία. Είναι ικανή αυτή η δυναμική για να σας φέρει στην 3η θέση, «γκρεμίζοντας» παράλληλα τη Χρυσή Αυγή;

«Αυτός δεν είναι πάρα ένας ελάχιστος στόχος σήμερα, καθώς ήδη η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η τρίτη δύναμη τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή. Εξάλλου σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ήταν τέταρτη δύναμη, ενώ στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μόλις στην έβδομη θέση και η ΔΗΜΑΡ εκτός Βουλής. Σήμερα στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας ισχυρός προοδευτικός φορέας, καταλύτης προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών, πρωταγωνιστής των εξελίξεων που θα υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η λογική του reunion του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σπάσει τους φραγμούς για να εκφράσει ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Για αυτό δεν μας αφορούν οποιεσδήποτε λογικές που συνοψίζονται στην “επιστροφή στο σπίτι”. Δεν αφορούν την κοινωνία και την κεντροαριστερά σήμερα, δεν αποτελούν λύση για το παρόν και το μέλλον του χώρου, καθώς πρέπει να συγκροτήσουμε το νέο σπίτι της προοδευτικής παράταξης, πετυχαίνοντας την υπέρβαση χωρίς ανασφάλειες και περιχαρακώσεις που κρατούν τον χώρο δέσμιο χρόνιων παθογενειών».

Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον Γιώργο Παπανδρέου υπό τη σκέπη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

«Η συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και κάθε άλλου κόμματος και κίνησης που βρίσκεται στον προοδευτικό χώρο, ενισχύει το εγχείρημα προς την κατεύθυνση ενότητας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς με στόχο την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε προοδευτική κατεύθυνση. Η συνεργασία είναι πολύ καλή, εξάλλου υπάρχει η εμπειρία της συνύπαρξης στην Δημοκρατική Συμπαράταξη που βασίζεται στον σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά και στην επίτευξη συνθέσεων. Σήμερα οφείλουμε όλοι στην Δημοκρατική Συμπαράταξη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ε.Ε. αποφεύγοντας τα λάθη της. Η ένταξη κάθε κόμματος στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως και κάθε χώρας στην Ε.Ε. βασίζεται στον σεβασμό των κεκτημένων, ενώ ταυτόχρονα για να προχωρήσουμε μπροστά δεν πρέπει να γίνει το λάθος η διεύρυνση να οδηγήσει σε μείωση της συνοχής, για την επίτευξη της οποίας απαιτείται και εκλογή οργάνων στη βάση της αναλογικότητας. Ταυτοχρόνως απαιτείται ολοένα και μεγαλύτερη μεταβίβαση του κέντρου λήψης αποφάσεων στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που δεν επιθυμούμε μία γερμανική Ευρώπη αλλά μία ευρωπαϊκή Γερμανία».

Μετά και τη σύμπραξη της «Ώρας Αποφάσεων» των κ.κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη με τον Σταύρο Θεοδωράκη η «πόρτα συνεργασίας» μαζί τους κλείνει οριστικά ή υπάρχει ακόμα ελπίδα «να τα βρείτε»;

«Κάθε κίνηση που συμβάλλει στην ενοποίηση όλου του χώρου είναι θετική. Αντίθετα κάθε κίνηση που συμβάλλει στον κατακερματισμό του χώρου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Σταθερή μου θέση είναι ότι απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός του ευρύτερου χώρου για έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων χωρίς αλαζονείες και τάσεις ηγεμονισμού που δεν βασίζονται στα πραγματικά δεδομένα. Πολιτική συμφωνία υπάρχει με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα στελέχη του χώρου από τον περασμένο Ιούλιο με το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξάλλου την θέση μας τόσο για Συνέδριο όσο και για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία – την βάση με ανοιχτές δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες. Συνεπώς δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους του κατακερματισμού. Στόχος σήμερα είναι η υπέρβαση για έναν ισχυρό προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα».

Πριν λίγες μέρες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ανακοινώσατε τη διεξαγωγή Συνεδρίου τον Ιούνιο. Τι ακριβώς θα συζητηθεί σε αυτό;

«Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε για έναν ισχυρό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς με στόχο την μεγάλη Κεντροαριστερά. Το Συνέδριο τον Ιούνιο είναι ένα θετικό βήμα με στόχο την δημιουργία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς και πρέπει να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, προγραμματικής ανανέωσης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες. Στη ΔΗΜΑΡ δεν μας αφορά ένα Συνέδριο που θα περιορίζεται σε μία συμμαχία γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρούμε ότι δεν αφορά τον ευρύτερο κόσμο της προοδευτικής παράταξης. Το Συνέδριο οφείλει να συνθέσει διαφορετικές ιστορικότητες, αφετηρίες και ευαισθησίες σε μία νέα πολιτική πρόταση για μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Θέση μου είναι ότι το Συνέδριο είτε θα είναι πολυκομματικό με αναλογικές συμμετοχές τόσο για την επιλογή των Συνέδρων όσο και για την εκλογή κεντρικού οργάνου, είτε θα είναι Συνέδριο κατάργησης των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων και εκλογής από μηδενική βάση. Δεν μπορεί να γίνουν και τα δύο. Σε αυτά θα πρέπει να υπάρχει πολιτική συμφωνία».

Σχόλια