Η απάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή, στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αξιολόγηση.

“Κύριε Τσακαλώτο, κύριε Υπουργέ πραγματικά μείναμε έκπληκτοι από την ανάλυση την οποία κάνατε. Η κυβέρνησή σας στο πρόσφατο Εurogroup, τα έδωσε όλα, χωρίς καν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Και επειδή μιλήσατε για δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, πράγματι είπαν ότι δεν έκλεισε η συμφωνία, ενώ η κυβέρνησή σας, αφού υπάρχει συλλογική ευθύνη όπως είπατε, έλεγε εκείνο το βράδυ ότι έκλεισε η συμφωνία. Χωρίς μάλιστα να εξασφαλιστεί η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ή να αναδιαρθρωθεί σημαντικά το δημόσιο χρέος. Στο χρέος έγινε το αντίθετο, όπως δήλωσε χθες η κ. Λαγκάρντ.

Τα έδωσε όλα η κυβέρνηση για να επιστρέψει απλώς η τρόικα. Έχετε δεχτεί μεσοπρόθεσμα απαράδεκτα υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, φαίνεται να υιοθετήσατε και δεν το διαψεύδετε την προληπτική νομοθέτηση απαράδεκτων μέτρων. Όταν μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνησή σας έλεγε ότι είναι αντισυνταγματικό και εκτός του κοινοτικού κεκτημένου. Δεχθήκατε την μείωση κύριων συντάξεων, συζητάτε και έχετε δεχτεί, αλλιώς διαψεύστε το, την μείωση του αφορολόγητου.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα την κυβερνητική προπαγάνδα για κανένα νέο μέτρο. Οι πολίτες έχουν πλέον και γνώση και κρίση. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει υιοθετώντας τη γραμμή Ζουράρι, που έλεγε “ποιος ζει ποιος πεθαίνει μετά το 2019”, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, και εσείς έρχεστε εδώ και κάνετε αστεία. Σήμερα το πρωί μάλιστα είπατε “οι φήμες για το θάνατό μου είναι εξαιρετικά υπερβολικές”.

Ξεχνάτε όμως να αναφερθείτε στις δηλώσεις τις δικές σας. Στις 21 Απριλίου του 2016 δηλώσατε ότι “αν πέσει κάτω από τις 9.100 ευρώ το αφορολόγητο, εγώ θα πάω στο Μαξίμου, θα παραιτηθώ στον Τσίπρα, μετά θα πάω στην Βουλή και θα καταψηφίσω.”

Πριν λίγες ημέρες, 27 Ιανουαρίου, μετά το Eurogroup δηλώσατε ότι “η κυβέρνηση δεν ψηφίζει εκ των προτέρων μέτρα. Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Ταμείου για την λήψη προκαταβολικών μέτρων για μετά το 2018 είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες. Να ζητάς από μία χώρα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν το 2019 δεν είναι σωστό. Ξεπερνά το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο.”

Κύριε Τσακαλώτο θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλες ρήσεις του Μαρκ Τουέιν: “Ο καλύτερος τρόπος να δίνεις κουράγιο στον εαυτό σου είναι να δίνεις κουράγιο στους άλλους”. Αυτό μάλλον κάνατε σήμερα και όπως επίσης ότι “σας παίρνει περισσότερο από τρεις ημέρες, (τρεις εβδομάδες έλεγε), για να προετοιμάσετε έναν αυθόρμητο λόγο”. Εδώ οφείλετε βέβαια και η καθυστέρηση να έρθετε.

Να σας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εμείς είμαστε σταθερό υπέρ του να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα απαράδεκτα μέτρα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έλεγε ότι αν είχε κλείσει εγκαίρως το 2016 δεν θα χρειαζόταν όλα αυτά τα οποία συζητάτε σήμερα. Την ώρα που η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα δεν γίνεται να προχωράμε με αστειάκια και με μία τέτοια πολιτική η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις.

Και επειδή το νομοσχέδιο είναι του Υπουργού κ. Σκουρλέτη και μας έκανε αναφορές για την σοσιαλδημοκρατία, να σας τονίσω ότι χωρίς την παρέμβαση της σοσιαλδημοκρατίας και την παρέμβαση τη δική μας δεν θα είχαμε μείνει εντός της ευρωζώνης το 2015 κ. Σκουρλέτη. Εσείς αναφερόσασταν σε Ολαντρέου, εσείς αναφερόσασταν με όλους αυτούς τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, δεν έχετε καμία σχέση με αυτά τα οποία λέτε και με αυτά τα οποία πράττετε και σήμερα στο νομοσχέδιο με τις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Όσο αφορά για όλα όσα είπατε για τα βαρίδια και τέτοιου είδους εκφράσεις, κοιτάξτε λίγο στο υπουργικό σας συμβούλιο. Κοιτάξτε δίπλα σας.”

Σχόλια