Για παραμονή των θεσμών στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έκανε λόγο σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως «παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Η εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζεται η δουλειά και δεν διευκρίνισε πότε θα αποχωρήσει η αποστολή. «Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία επιστροφής της αποστολής» επανέλαβε.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές θα αναχωρούσαν σήμερα ή την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί Euroworking Group στις Βρυξέλλες στο οποίο θα γίνει η επισκόπηση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί, κάτι που όμως μπορεί να μετατραπεί σε τηλεδιάσκεψη.

Αφορολόγητο , συντάξεις και εργασιακά παραμένουν ανοιχτά, αν και η κυβέρνηση κάνει για πρώτη φορά λόγο για πρόοδο στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και στο ασφαλιστικό.

«Μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 20 Μαρτίου αν υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά του ΔΝΤ» ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει σχεδόν μηδενιστεί καθώς το ΔΝΤ δέχεται πλεόνασμα στην περιοχή του 3,2% του ΑΕΠ για το 2016 και θεωρεί ότι έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος μόνιμα χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για πλεονάσματα 2% μετά το 2022 με προνομοθέτηση μέτρων.

Το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα «είδαμε τους αριθμούς, είτε στα δημοσιονομικά είτε στις συντάξεις- πόσο πληρώνει το κράτος- και στα φορολογικά- πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό είναι καλό».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Εν τω μεταξύ, τεστ αντοχής για το κλείσιμο της συμφωνίας είναι το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας και συνδέεται με τις εξελίξεις σε Eurogroup, Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και ΔΝΤ.

H επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου δεν αποκλείεται, αλλά δεν είναι και σίγουρη, επισήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμη, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, τα εναπομείναντα βήματα για την Ελλάδα είναι πολύ μικρά.

Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ύφεση 1,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία που είναι προσωρινά και όχι τα τελικά. Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σχόλια