«Απομεινάρια των Ναζί, φασίστες» αποκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τους Ολλανδούς, αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια για να προσγειωθεί στη χώρα το αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να κινητοποιήσει την εκεί τουρκική κοινότητα υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -ένα ζήτημα που μπορεί να διχάσει την Τουρκία, στην οποία διεξάγεται τον ερχόμενο μήνα δημοψήφισμα. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν όμως την Παρασκευή πως απαγορεύουν τη συγκέντρωση, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Ο Τσαβούσογλου ωστόσο επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ, απειλώντας μάλιστα την Ολλανδία με κυρώσεις αν επιχειρούσε να μπλοκάρει την επίσκεψή του.

Αντιδρώντας, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε: «Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης, γι’ αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις.

Σχόλια