Ως την «πλέον επικίνδυνη θέση που θα μπορούσε να διατυπωθεί από Έλληνα Πρωθυπουργό» χαρακτηρίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τις αναφορές του κ. Τσίπρα σε μία Ευρώπη «πολλαπλών επιλογών».
«Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μας λέει σε άρθρο του ότι τάσσεται υπέρ της “Ευρώπης των πολλαπλών επιλογών”. Αυτή είναι η πλέον επικίνδυνη θέση που θα μπορούσε να διατυπωθεί από Έλληνα Πρωθυπουργό», ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο, «Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» ή «πολλαπλών επιλογών»».

Όπως πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Υπάρχει μόνο μία επιλογή: αυτή της βαθύτερης ενοποίησης για μια καλύτερη Ευρώπη της δημοκρατίας, κοινωνικής πολιτικής, ανάπτυξης, σύγκλισης, ασφάλειας των πολιτών που ως Πολιτική Ένωση θα στοχεύει στην μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της συνολικά».

«Εμείς δεν θέλουμε ούτε πολλαπλές ταχύτητες, ούτε πολλαπλές επιλογές. Θέλουμε την εφαρμογή των Συνθηκών με όλες τις ρυθμίσεις περιλαμβανομένων και αυτών για την ενισχυμένη συνεργασία», πρόσθεσε η ίδια. Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «δεν λέει ακριβώς ποια Ευρώπη θέλει και τι υποστηρίζει».

«Θέλει την πολιτική Ευρώπη, τη βαθύτερη πολιτική ενοποίηση με στόχο τη δημοκρατική πολιτική Ένωση που σήμερα αποτελεί αναγκαιότητα; Θέλει την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) με ξεχωριστό προϋπολογισμό, αναδιανεμητικές πολιτικές, σύγκλιση, αμοιβαιοποίηση του χρέους, επιθετικές πολιτικές ανάπτυξης; Θέλει την κοινωνική Ευρώπη με συνεκτικές κοινωνικές πολιτικές και, μεταξύ άλλων, ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας; Θέλει την αμυντική ενοποίηση για την ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές, την προστασία της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας των κρατών μελών και την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας;», διερωτήθηκε η κ. Γεννηματά.

Συμπλήρωσε επίσης, αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα ότι «δεν λέει για όλα αυτά τίποτα, διότι απλούστατα δεν ξέρει τι Ευρώπη θέλει. Δεν έχει Ευρωπαϊκή πολιτική». «Ο Πρωθυπουργός δεν είναι σχολιαστής δηλώσεων. Οφείλει να είναι Πρωθυπουργός με συγκεκριμένες θέσεις και στρατηγική», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Στο άρθρο του, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Αν λοιπόν χρειαζόμαστε έναν επανακαθορισμό της σημερινής κατάστασης, είναι καλύτερα να μιλάμε όχι για «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων», αλλά των «πολλαπλών επιλογών»». Πρόσθεσε επίσης ότι «αν η Ευρώπη της επόμενης ημέρας θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε ‘αυτούς που θέλουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα’ και να επιδιώξουν διαφορετικούς βαθμούς ολοκλήρωσης, αυτό πρέπει να καταστεί εφικτό μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τον ανοιχτό, δημοκρατικό και συνεκτικό χαρακτήρα της Ένωσης».

Σχόλια