Έπειτα από το Brexit και την εκλογή Τραμπ, το…κακό δεν τρίτωσε στην Ολλανδία. Ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς που υποσχόταν μαζικές απελάσεις και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέστη ξεκάθαρη ήττα και παρότι οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να μάχεται «στήθος με στήθος» για την πρωτιά, βρέθηκε 8 μονάδες πίσω από τον Μαρκ Ρούτε και το κόμμα του.

Το ενδιαφέρον για τις ολλανδικές εκλογές ήταν πρωτοφανές, δεδομένου ότι είχαν λάβει την σημασία “βαρομέτρου” ενόψει των φετινών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία και στη Γερμανία, στον απόηχο του Brexit και ενώ οι δυνάμεις που τάσσονται κατά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ενισχύονται και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται.

Σύμφωνα με τις έρευνες ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία.

Μεγάλος νικητής των εκλογών οι Πράσινοι που είδαν το ποσοστό τους να τετραπλασιάζεται, ενώ αντίθετη πορεία φαίνεται να ακολουθούν οι Εργατικοί του Γερούν Ντάισελμπλουμ που από τις 38 τους έδρες μένουν με 9! Η ήττα του Γκέρντ Βίλντερς, ανάγκασε μάλιστα να δηλώσει ανοιχτός σε μετεκλογική συνεργασία ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα όμως έχουν αποκλείσει κάθε συζήτηση με το κόμμα του.

Τα σενάρια

Τι μένει λοιπόν για την δημιουργία κυβέρνησης στην Ολλανδία; Να βρεθεί ο τέταρτος. Μοιάζει δεδομένο πως ο Μαρκ Ρούτε, θα απευθυνθεί και πιθανότατα θα καταφέρει να πείσει τόσο τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και του Δημοκρατικούς, να πάρουν μέρος στην κυβέρνησή του. Με βάση όμως τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονταν τα ξημερώματα τα τρια κόμματα μαζί, εξασφαλίζουν 69 έδρες, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 76, για την πλειοψηφία στην βουλή των 150.

Οι δύο επικρατέστεροι να καταλάβουν την τέταρτη -και πιθανότατα τελευταία- θέση του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι οι Πράσινοι ή οι Σοσιαλιστές. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων βέβαια, μόνο εύκολες δεν αναμένονται. Οι διαδικασίες θεωρείται ότι θα πάρουν μήνες και αυτό καθώς τα τρια κόμματα που θεωρούνται δεδομένο πως θα πάρουν μέρος στην κυβέρνηση ανήκουν στη Δεξιά, σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.

Για τα δύο τελευταία κόμματα, που καλούνται να πάρουν την απόφασή τους για τη συμμετοχή ή όχι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Μαρκ Ρούτε, πιθανότατα θα βαρύνει αρκετά η τύχη που επιφύλαξαν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό συνεταίρο του Ρούτε, το Εργατικό Κόμμα. Το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνετρίβη στις κάλπες, χάνοντας τις 29 από τις 38 έδρες του.

«Ω Ολλανδία!» αναφωνεί το Βερολίνο

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ συνεχάρη την Ολλανδία για το «φανταστικό» αποτέλεσμα μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls. «Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι μια πρωταθλήτρια» έγραψε ο Αλτμάιερ σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, γραμμένο στην ολλανδική γλώσσα.

«Συγχαρητήρια για αυτό το φανταστικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς «ανέκοψαν» με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Σχόλια