Ήττα του εθνικισμού χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΠρακτορείοFm.

Πρόκειται – υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος «για ήττα του εθνικισμού, ήττα του κ. Βίλντερς, και ευτυχώς γιατί οι ακραίες εθνικιστικές θέσεις του, αντιευρωπαϊκές, ισλαμοφοβικές θέσεις του θα δημιουργούσαν πρόβλημα. Το κυριότερο είναι ότι δεν πέρασε το μήνυμα μίας πρώτης θέσης του κ. Βίλντερς σε όλη την Ευρώπη. Θα ήταν πραγματικά ανησυχητικό».

Τονίζοντας ότι υπήρχαν πολλαπλά μηνύματα από τις ολλανδικές εκλογές, ένα εκ των οποίων ήταν η συσπείρωση του κόσμου «για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο», ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μια ήττα (του εθνικισμού) αλλά όχι για μια οριστική ήττα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε από το ποσοστό που πήρε το κόμμα των Πρασίνων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «από 4 πήγε σε 14 έδρες […] Κατέβηκε (το κόμμα) με μια ατζέντα προοδευτική, κοινωνική και με μια ατζέντα η οποία επιβραβεύθηκε τελικά από τους Ολλανδούς πολίτες».

Σχολιάζοντας την «πορεία» του κόμματος του Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως «πράγματι οι πολιτικές του, πολιτικές σκληρής λιτότητας αποδοκιμάστηκαν. Αυτό δείχνει ότι εδώ χρειάζονται πολιτικές πραγματικά προοδευτικές, πραγματικά σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές οι οποίες θα μπορέσουν να τονώσουν την απασχόληση και θα φέρουν την ανάπτυξη, αλλά με ανάσχεση της ανεργίας. Αυτά τα στοιχεία είναι που χρειάζεται η Ευρώπη και όχι η λογική του κ. Ντάισελμπλουμ».

Ερωτηθείς για το αν «βλέπει» εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Θεοχαρόπουλος, αφού είπε πως «η λογική “εκλογές κάθε λίγο και λιγάκι” δεν είναι μια λογική που βγάζει μία χώρα από την κρίση», διατύπωσε την εκτίμηση πως αν συνεχιστούν «οι αδιέξοδες πολιτικές και στο εσωτερικό πεδίο και στη διαπραγμάτευση, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αυξάνεται».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «εδώ (στην Ελλάδα) λειτουργούμε με διχασμό. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ [λειτουργούν] με μία απίστευτη λογική τεχνητής πόλωσης και διχασμού που δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση, βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αν θα γίνει και πότε (εκλογές) θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα και της αξιολόγησης και το πότε αυτή θα κλείσει. «Κάθε μέρα που περνάει στη διαπραγμάτευση προστίθενται και νέα μέτρα […] Και αυτό που βλέπω είναι ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ούτε τον Μάρτιο, ούτε τον Απρίλιο. Δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση γι’ αυτούς τους μήνες, φτάνει η στιγμή που τελειώνουν τα διαθέσιμα θα πρέπει να πληρώσουμε το δάνειο της χώρας και θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση πάλι», εκτίμησε.

Για τα εργασιακά θέματα επανέλαβε πως η θέση του είναι ξεκάθαρη: «Δεν πρέπει να επιτραπούν ομαδικές απολύσεις και lock out και βεβαίως πρέπει να επανέλθει το κοινοτικό κεκτημένο με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο και το έχω τονίσει και επανειλημμένα. Τα θέματα των εργασιακών είναι πολύ ευαίσθητα για να καταστρατηγούνται».

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε πως υπάρχουν συζητήσεις με στόχο να γίνει στα τέλη Ιουνίου. Τόνισε δε, μεταξύ άλλων, ότι «το συνέδριο αυτό θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο υπέρβασης, όχι ένα συνέδριο αναπαλαίωσης. Αυτό που πρέπει να φτιάξουμε είναι το νέο σπίτι της Κεντροαριστεράς το οποίο θα πρέπει να χτιστεί με βάση βεβαίως και τις υφιστάμενες δομές αλλά με μια λογική υπέρβασης. Σε ένα τέτοιο συνέδριο ανανέωσης, ενότητας, αυτό αφορά και τη ΔΗΜΑΡ και την Κεντροαριστερά και τη χώρα».

Σχόλια