Ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου CNBC.

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των εξελίξεων, το CNBC αναγράφει ότι Αθήνα και πιστωτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις πιθανότητες συμφωνίας για τη λήψη των νέων μέτρων, γεγονός το οποίο καθιστά ευκολότερη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ έχει επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τονίζουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως οι πιθανότητες συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν ενισχυθεί από το 20% στο 40%.

Σε κάθε περίπτωση, σπεύδουν να διευκρινίσουν, υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα, τα οποία χρήζουν διευθέτησης.

«Όλες οι πλευρές έχουν έρθει πλέον, πιο κοντά, ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων» εξηγούν οι ίδιες πηγές, αναφέροντας πως το ΔΝΤ φαίνεται πως έχει αποδεχθεί τον στόχο του 3,5% -τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια – με αντάλλαγμα την εφαρμογή ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, τα νέα μέτρα υπολογίζονται στο 2% του ΑΕΠ και θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μεταξύ αυτών, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνονται αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα.

Σχόλια