Χωρίς αποτέλεσμα για την αξιολόγηση ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup. Δεν αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, αντιθέτως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ίδιος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γ. Χουλιαράκης θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα για τις επόμενες ημέρες προκειμένου να έχουν εντατικές συνομιλίες με τους Θεσμούς.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ -κατά τη συνέντευξη Τύπου- δήλωσε ότι «έχει γίνει πρόοδος», για να επισημάνει ωστόσο ότι «κάποια βασικά ζητήματα παραμένουν».

«Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν είναι επιτυχείς οι συζητήσεις, τότε το ζήτημα του χρέους μπορεί να τεθεί», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup».

Και προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση».

«Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα» σημείωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αναφέροντας την αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό.

Σχολίασε ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. «Όλοι συμφωνούν να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις», ανέφερε.

«Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων», πρόσθεσε.

«Η επιτυχία του προγράμματος είναι ως προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αφού χαιρέτισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση για κλείσιμο αξιολόγησης» και υπογράμμισε την ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν τον Ιούλιο, καθώς «θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία».

Και τόνισε ότι «πρέπει διαλύσουμε την αβεβαιότητα που προκύπτει από τη μη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης».

Σχόλια