Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση Action 24 στην εκπομπή Evening Report με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, τόνισε μεταξύ άλλων:

Αξιολόγηση – διαπραγμάτευση: Εργασιακά, Ασφαλιστικό, Φορολογικό

Η κυβέρνηση έπρεπε να κλείσει την αξιολόγηση εγκαίρως για να μην χρειαστούν αυτά τα νέα απαράδεκτα μέτρα. Δεν το έπραξε. Το Νοέμβριο δεν υπήρχαν για μετά το 2018 αυτά τα μέτρα που ζητούνται τώρα. Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει αναφέρει ότι αν είχε κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση δεν θα υπήρχαν στο τραπέζι αυτά τα νέα μέτρα.
Εργασιακά: Όχι στις ομαδικές απολύσεις και στο lock out, Ναι σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε τις ομαδικές απολύσεις και το lock out σήμερα, εδώ που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.
Δεν θα δώσουν καμία λύση. Η ΝΔ αποφεύγει να πει ότι είναι απέναντι σε αυτή την παράλογη απαίτηση των δανειστών. Από την άλλη όμως χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, 35 χρόνια μετά δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν χρειάζεται καμία αλλαγή, όπως λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλιστικό

Όχι στις απαράδεκτες λογικές που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και νέα μείωση των συντάξεων. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

Το επίδομα και η σύνταξη που πήρε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι το σύστημα είναι σαθρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή κυβερνά, δεν αντιπολιτεύεται, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Αυτά τα προνόμια των βουλευτών σε αυτή την περίοδο της κρίσης πρέπει να σταματήσουν.

Δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη όταν υπάρχει νέα οριζόντια περικοπή του αφορολόγητου. Ποια είναι η κοινωνική δικαιοσύνη για έναν εργαζόμενο των 8.000 ευρώ ετησίως, που πλέον δεν θα έχει αφορολόγητο;
Για τις εξεταστικές επιτροπές

Οι πολίτες πλέον δεν τρώνε κουτόχορτο, έχουν κατανοήσει τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί η κυβέρνηση με αντιπερισπασμούς να αναιρέσει την αδιέξοδη διαπραγμάτευση, τις μειώσεις των συντάξεων κτλ. Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει. Όλα στο φως.

Ζητήσαμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη να γίνει μία τομή σε σχέση με το παρελθόν. Να υπάρξει μία εξεταστική η οποία να αφορά την περίοδο από το 2000 μέχρι σήμερα. Να πιάνει όλες τις κυβερνήσεις και να διερευνήσει τα πάντα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το αποδέχτηκαν.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κοροϊδεύει. Και να σας πω ένα παράδειγμα. Πήγε να τιμήσει τον Μπελογιάννη θέλοντας στην ουσία να καπελώσει το ΚΚΕ. Πηγαίνει ως παρατηρητής στους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το παίζει σοσιαλδημοκράτης έξω. Στη συνέχεια πηγαίνει στην Γερμανία με την κ. Μέρκελ. Συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο, τον εθνικολαικιστή εταίρο του, ο οποίος υποστηρίζει τον Τράμπ. Τέρμα πια αυτή η κοροϊδία. Ο κόσμος καταλαβαίνει.

Για τη ΝΔ και την προσπάθειά της για ευρωπαϊκό μέτωπο της αντιπολίτευσης

Συναντιόμαστε και συζητούμε, με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Εξάλλου και στην αρχή όταν εκλέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ τόσο εγώ όσο και η κ Γεννηματά συναντηθήκαμε μαζί του.

Συζητούμε δημόσια όλα τα θέματα, όχι κάτω από το τραπέζι. Εξάλλου στο πλαίσιο των συνεννοήσεων κοινοβουλευτικών ζητημάτων, συζητούμε και με όλα τα κόμματα.

Δεν ορίζουμε όμως κοινές γραμμές με βάση το τι λένε τα άλλα κόμματα.

Θέμα ευρωπαϊκού μετώπου όπως τίθεται από ορισμένες δυνάμεις, δεν υπάρχει για εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έχει μεταρρυθμιστική διάθεση, δεν έχουν φύγει οι λογικές της λαϊκής δεξιάς και του πελατειακού συστήματος.

Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις τις προοδευτικές, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αυτές θέλουμε να προωθήσουμε.

Η λύση είναι η εθνική συνεννόηση

Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και τα μνημόνια.
Σταθερή μου άποψη είναι πως εκλογές δεν μπορούμε να ζητάμε κάθε λίγο και λιγάκι. Οι εκλογές θα είναι αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης και της κοινωνικής δυσαρέσκειας που αυξάνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία.

Ο κ. Τσίπρας είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης για τη χώρα. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής.

Αν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από το φθινόπωρο του 2016. Δεν θα ήμασταν μπροστά στα απαράδεκτα μέτρα που φέρνει αυτή η κυβέρνηση.
Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κεντροαριστερά

Απαιτείται ενότητα και ανανέωση. Όχι κατακερματισμός. Ταυτοχρόνως δεν μπορεί συνεχώς να είναι οι πρώην μπροστά.

Χρειάζεται ανανέωση προσώπων και όχι ανακύκλωση των ίδιων.

Σταθερός στρατηγικός στόχος είναι ο νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σήμερα ενισχύεται. Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς θα παίξει τον σημαντικό ρόλο.

Εμείς θα κάνουμε το βήμα μπροστά, για μια ισχυρή προοδευτική παράταξη που χρειάζεται ο τόπος. Μια σύγχρονη παράταξη, μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Για αυτό προχωράμε και σε Συνέδριο τον Ιούνιο, ως το επόμενο βήμα για την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου.

Σχόλια