Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Βουλή, στην εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα «Διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων»:
“Βρισκόμαστε σήμερα ξανά εδώ, λίγους μήνες μετά από την παρουσίαση των θέσεών μας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, και θέτουμε αυτή τη φορά σε διάλογο μια ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων.
Διότι πρέπει να μας ενεργοποιεί και όχι να μας βραχυκυκλώνει η πραγματική αδυναμία μιας μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, μαζί βέβαια και με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν πλέον περίπου το 60% επί του συνόλου των κόκκινων δανείων. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν να μεριμνήσουμε για τους συμπολίτες μας που είναι είτε πρωτοφειλέτες είτε εγγυητές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να προστατέψουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία, αποτρέποντας τις μαζικές ρευστοποιήσεις και τα λουκέτα που αυξάνονται.
Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για το αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών εταιριών στους καταλόγους του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ). Όπως και για τις σοκαριστικές προβλέψεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο το πρώτο εξάμηνο του 2017 (υπολογίζονται σε 18.700). Κι είναι στ’ αλήθεια λυπηρό όταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει φθάσει στο ναδίρ, όταν η πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά βιώνουν τις επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης, να ακούμε τον Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Παπαδημητρίου, να αμφισβητεί την ακρίβεια των προβλέψεων αυτών, χαρακτηρίζοντας τις εκθέσεις αναξιόπιστες και επισημαίνοντας ότι δίνουν λαβή για εκτεταμένη κινδυνολογία.
Το δυστύχημα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για κινδυνολογία. Και η λαβή δεν δίνεται από τις εκθέσεις και την αποτύπωση των πραγματικών στοιχείων, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση, τις επιλογές και τις αναποτελεσματικές πολιτικές της. Δεν σχετίζονται άραγε με την αύξηση και την διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων τα capital controls; Η διαρκής και εντεινόμενη αβεβαιότητα λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί στην υιοθέτηση νέων απαράδεκτων μέτρων δεν υπονομεύει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψης;
Για την κυβέρνηση όμως ισχύει το «αφού δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Η κυβέρνηση δεν μπορεί με αντιπερισπασμούς και παιχνίδια να ανατρέψει την κατάσταση. Ναι, είναι καλή στα παιχνίδια ρόλων: Ο Πρωθυπουργός απέδειξε ότι μπορεί να ενσαρκώσει πολλούς. Ναι, έχει φαντασία στην ονοματοδοσία. Τα μίγματα όμως που επιχειρεί είναι αποτυχημένα: Όπως ακριβώς πέτυχε το χειρότερο μίγμα μεταξύ θέσεων του ΔΝΤ και Σόιμπλε. Όπως εστίασε το μίγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην υπερφορολόγηση. Με τον ίδιο τρόπο η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα αναποτελεσματικό μίγμα αναδιαρθρώσεων – ρυθμίσεων, πωλήσεων, ρευστοποιήσεων και διαγραφών κόκκινων δανείων.
Ας είμαστε πρώτα από όλα ειλικρινείς. Η εκχώρηση κυρίαρχου ρόλου στις τράπεζες δεν διευκόλυνε την διευθέτηση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων, καθώς και αυτές δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους, δεν υποστήριξαν την πραγματική οικονομία της χώρας, τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη. Τέθηκε στη διακριτική τους ευχέρεια το κριτήριο της βιωσιμότητας των δανείων, πολλών εκ των οποίων έδωσαν οι ίδιες και μάλιστα χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης τον οποίο δεν ξεχνούμε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ακούραστη συνεισφορά του για την υιοθέτηση μίας εναλλακτικής πολιτικής στον τομέα αυτό, έλεγε χαρακτηριστικά “Δεν είναι τα κέρδη των τραπεζών και η εξυγίανση τους που θα φέρει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας αλλά η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας μέσω και του φθηνότερου και προσβάσιμου χρήματος που θα φέρει την εξυγίανση των τραπεζών”.
Σήμερα χρέος μας είναι να παρουσιάζουμε προτάσεις που εκφράζουν τις θέσεις μίας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, μίας σύγχρονης αριστεράς. Για αυτό επιδιώκουμε την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με στόχο την διάσωση των υγιών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Επιδιώκουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα πρωτίστως προς όφελος των νοικοκυριών και της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι προς όφελος των ολίγων.
Εμείς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επιμένουμε στην άμεση, ρεαλιστική και δίκαιη επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων. Για εμάς, η δραστική λύση μπορεί να προέλθει μόνο μέσω ενός αναλυτικού και συνεκτικού σχεδίου που:
Θα μαρτυρά ενεργητικές πολιτικές και βαθιές τομές.
Θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα αντιμετώπισης των πολιτών.
Θα προστατεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και αυτούς που δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν, διαχωρίζοντάς τους από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Θα δίνει ουσιαστικά κίνητρα για την ρύθμιση των χρεών, πρωτίστως στους οφειλέτες αλλά και στις τράπεζες. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι μόνο μέσω της παροχής ρευστότητας προς όφελος της κοινωνίας είναι εφικτή η επαναφορά της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του καταθετών και τραπεζών. Μόνο μέσω αυτής της θετικής ανατροφοδότησης είναι εφικτή και η διασφάλιση της σταθερότητάς του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ασφάλειας των καταθέσεων.
Το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων είναι ανεπαρκές. Διότι το πεδίο εφαρμογής είναι πολύ στενότερο από αυτό που απαιτείται. Διότι συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που δεν μπορούν να εγγυηθούν μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που λειτουργούν και μπορούν να καταστούν βιώσιμες. Διότι μένει ασαφές τελικά αν προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εμείς επιμένουμε σε αυτό, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση των πολιτών.
Λέμε συχνά πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Κι είναι όντως έτσι. Μελετώντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, βλέπουμε ότι το 37,2% επί του συνόλου των επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αφορά την πολύ μικρή και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αν δεν ενσκήψουμε επιτέλους, με γενναίες παρεμβάσεις, στα μεγάλα προβλήματά της, αν δεν θεραπεύσουμε τα ραγίσματά της, τότε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, και πρωτίστως της κοινωνίας, θα σπάσει.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και στην διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων. Γιατί τι αξιοπιστία θα μπορούσε να έχει όταν δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί, όταν επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη; Δεσμευόταν για το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναφερόταν στη νέα σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια.
Η ΝΔ, από την άλλη όχι μόνο συνεχίζει να μην έχει καμία μεταρρυθμιστική διάθεση αλλά στα θέματα αυτά συνεχίζει να υποστηρίζει τα μεγάλα συμφέροντα και όχι την μεγάλα μάζα των οφειλετών που είναι θύματα της κρίσης.
Το ζήτημα όμως της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αποτελεί και ένα σημείο διάκρισης της αριστεράς από την δεξιά, προοδευτικών και συντηρητικών πολιτικών. Και εμείς στοχεύουμε να εφαρμόσουμε προοδευτικές λύσεις μακριά τόσο από τον νεοφιλελευθερισμό όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αναζητά νέες σεισάχθειες. Διεκδικεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής και την προώθηση ενός προοδευτικού σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό είμαι βέβαιος πως η σημερινή ημερίδα θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις προτάσεις μας.”