Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά της κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επικρίνοντας ορισμένους πιστωτές για τακτική κωλυσιεργίας, και τονίζοντας πως αν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο, ακόμη και με τη σύγκληση συνόδου των κρατών – μελών του ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ορισμένοι πιστωτές εμφανίζονται αμετανότητοι, καθώς «μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για προσπάθεια να δημιουργηθούν με τεχνητό τρόπο εμπόδια για την έξοδο από το πρόγραμμα σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. «Κάποιοι», πρόσθεσε, «επιχειρούν να βλάψουν την ανάκαμψη, με επιπρόσθετες απαιτήσεις και παραβιάζοντας τα συμφωνημένα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ενημέρωσε πως ζήτησε από τον κ. Τουσκ, να συγκαλέσει την Σύνοδο κρατών – μελών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί, δεν μπορεί αυτή η κωλυσιεργία να συνεχίζεται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Κάθε φορά που φτάνουμε σε συμφωνία κάποιοι μετακινούν τα γκολ ποστ» σημείωσε.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε εφαρμογή των συμφωνηθέντων όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας πως υπάρχουν εταίροι που δεν τηρούν τις συμφωνίες για την μετεγκατάσταση, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομία και το «μέτωπο» της αξιολόγησης.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει πετύχει δημοσιονομική προσαρμογή που «κατέπληξε φίλους και εχθρούς».

«Παρά τις παραδοσιακά δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ και την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε με τη στάση του, το 2016 δεν κλείνει απλώς με υπέρβαση στόχων αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%. Ήδη έχουμε πιάσει από το 2016, το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που το πρόγραμμα απαιτούσε για το 2018» σημείωσε.

«Κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα νιώθω σαν στο σπίτι μου» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας πως κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα διαπιστώνει βελτιωμένη την κατάσταση με την οικονομία και το προσφυγικό. «Μετά από τόσα χρόνια κακών ειδήσεων, η προοπτική σήμερα είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία» τόνισε και ανέφερε πως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, όπως ο τουρισμός και άλλοι.

«Η δική σας προσπάθεια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής φέρνει καρπούς. Δεν εκτιμούμε πάντα την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες και οι επιχειρήσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κάθε ημέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μία συμφωνία, χθες επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται και σήμερα. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup» τόνισε.

Σχόλια