Πρόοδο αλλά και σημαντικά ζητήματα που ακόμη παραμένουν ανοιχτά, διαπιστώνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Tζέρι Ράις, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στη λεγόμενη τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

Αναφορικά με το πρόγραμμα, επανέλαβε τη θέση της Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία την ερχόμενη Δευτέρα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσκεκλημένη της καγκελαρίου Μέρκελ- ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους, χωρίς να αναφερθεί σε χρονοδιάγραμμα.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλοι εργάζονται για ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση, είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει επαναφέρει το ζήτημα της αξιοπιστίας του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2018 και συζητά την ανάγκη πρόωρης εφαρμογής των μέτρων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Μία από τις πηγές με τις οποίες μίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ «έδειξε» το Βερολίνο ως ιθύνοντα νου πίσω από τις καινούργιες απαιτήσεις του ΔΝΤ, το οποίο θέλει να ξανανοίξει το θέμα της επίτευξης του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τι αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου

Υπό συζήτηση με τους Θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει»σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020.

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος παράλληλα δήλωσε πως δεν ισχύει ότι το Ταμείο ζητεί λήψη μέτρων από το 2018.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και οι επικουρικές συντάξεις, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Σχόλια