Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην “Πρωινή Ζώνη” της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Γιάννη Δάρρα, τόνισε:

Για τη διαπραγμάτευση και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση συμφωνεί σε πράγματα τα οποία είναι ανέφικτα. Δεν πρέπει να έχουμε ελλείμματα, αλλά και τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% απαιτούν υπερφορολόγηση που δεν την αντέχει η κοινωνία. Είναι δογματική λιτότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση πάνω από 2% πρωτογενή πλεονάσματα μεσοπρόθεσμα να τα αντέξει καμία οικονομία. Με την υπερφορολόγηση δεν λύνονται τα προβλήματα ούτε έρχεται ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σε σχέση με τα μνημόνια. Για παράδειγμα, τι κάνει αυτή η κυβέρνηση για να αξιοποιηθούν τα 19 δις ευρώ τα οποία έχουμε αυτή την επταετία από τα ευρωπαϊκά αγροτικά προγράμματα; Γιατί δεν δημιουργείται ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης; Δεν κάνει τίποτα, έχουμε αύξηση των ελλειμμάτων και στα αγροτικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση έχει και αναποτελεσματικότητα και ιδεοληπτικές εμμονές, όπως σε θέματα δημόσιας διοίκησης, κράτους και αξιοκρατίας.
Στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

Η επιδοματική ανακύκλωση της φτώχειας που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κεντροαριστερή πολιτική.

Δημοκρατική Συμπαράταξη – Κεντροαριστερά

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ασκεί μια αυτόνομη πολιτική και αυτό πολλές φορές ενοχλεί είτε τους μεν είτε τους δε. Ενοχλεί γιατί είναι αυτόνομη και είναι απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ όσο και στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και στο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται. Ο λαϊκισμός δεν έχει χρώμα. Έχουμε και τον δήθεν μεταρρυθμιστικό λαϊκισμό και τον αριστερό λαϊκισμό.

Ενότητα και ανανέωση είναι τα δύο στοιχεία που χρειάζονται ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός και ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και πολιτικών πρακτικών.
Ανάγκη εθνικής συνεννόησης

Η κοινωνία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, η στείρα διχαστική αντιπαράθεση δεν βοηθά πουθενά.
Δε στηρίζω μονοκομματικές κυβερνήσεις, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πρόσωπα κοινής αποδοχής, και με την υποστήριξη όλων των δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται τουλάχιστον σε 200 βουλευτές θα έχει ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα να αντικρούσει τις παράλογες απαιτήσεις.

Ο μόνος τρόπος επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων είναι η συνεννόηση και όχι ο διχασμός και η στείρα κομματική αντιπαράθεση που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του σήμερα.
Εμείς βάζουμε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον. Για αυτό λέμε ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
Στην ανάγκη της εθνικής συνεννόησης, δεν χωρούν φυσικά μόνο οι ακροδεξιές δυνάμεις και εκείνες που θέλουν την Ελλάδα εκτός Ε.Ε. και ευρωζώνης.

Για την Τουρκία

Η Τουρκία βγαίνει βαθιά διχασμένη από το δημοψήφισμα.
Μας ανησυχεί η νέα κατάσταση και στο επίπεδο των σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας και Ελλάδας-Τουρκίας και στο επίπεδο του προσφυγικού με την συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει ανοικτές τις πόρτες σε μια δημοκρατική Τουρκία. Για να μπορέσει, σε μια βαθιά διχασμένη Τουρκία, αυτός ο κόσμος, οι δημοκράτες Τούρκοι, που είναι πολλοί όπως φάνηκε και στο δημοψήφισμα, να μπορούν να βλέπουν μία εναλλακτική ευρωπαϊκή λύση για την χώρα τους μακριά από αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία.

Σχόλια