Το Βερολίνο θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την νομισματική ένωση, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξουμε τον Μακρόν», δήλωσε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση του κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Εντούτοις, ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι κάποιες από τις προτάσεις του Μακρόν, όπως ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, απαιτεί αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, που ο Γερμανός υπουργός θεωρεί ότι δεν είναι ρεαλιστικές αυτή την στιγμή.

O Economist, σημειώνει ότι η εκλογική νίκη του Μακρόν έφερε στην επιφάνεια τη διχογνωμία που σοβεί στη Γερμανία ανάμεσα σε όσους (με πρωτεργάτη τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε) αντιστέκονται στις φιλόδοξες προτάσεις του Μακρόν και όσους πιστεύουν, όπως το έθεσε η Gesine Schwan των Σοσιαλδημοκρατών, σε τηλεοπτική εμφάνιση της, ότι αν ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας αποτύχει, η Γερμανία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα. «Δεν μπορούμε να αναδιανείμουμε τον πλούτο στην Ευρώπη, πριν τον παραγάγουμε” ήταν η απάντηση της συμμετέχουσας στο ίδιο πάνελ υπουργού Άμυνας Ursula von der Leyen.

Στο πρώτο 24ωρο μετά την εκλογή του Μακρόν, οι υπήρξαν και οι πρώτες γερμανικές προειδοποιητικές βολές. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert υπενθύμισε ότι παραμένει η αντίθεση του Βερολίνου στην ιδέα των ευρωομολόγων, ενώ η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ παρά τους επαίνους για τον νέο Γάλλο πρόεδρο έδωσε το μήνυμα ότι η γερμανική οικονομική πολιτική δεν αλλάζει.

Πώς αντιδρά το επιτελείο του νέου Γάλλου προέδρου; Σε ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται ότι στο επιτελείο Μακρόν αναπτύσσονται τρεις τάσεις: επιθετική στάση προς τη Γερμανία, φιλική πλην αποφασιστική στάση, αναγνώριση του γερμανικού πρωτείου. «Χρειάζεται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και από τις δύο μεριές” αναφέρει μη κατονομαζόμενος συνεργάτης του Μακρόν, ο οποίος κάνει λόγο για ενίσχυση των επενδύσεων, αναμόρφωση του τομέα υπηρεσιών, αλλαγή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, αντιμετώπιση των γερμανικών πλεονασμάτων. Άλλος συνεργάτης επισημαίνει ότι το όποιο γαλλογερμανικό ντιλ μπορεί να συμπεριλάβει τα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

«Δεν είμαι της γνώμης ότι ο Μακρόν είναι η απάντηση σε όλα τα ευρωπαϊκά προβλήματα» τονίζει από την πλευρά του, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπου προέχει πάντα ο σεβασμός στους ”κανόνες” και την «conditionality” της ευρωζώνης.

Σχόλια