Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στο Βερολίνο με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από τη γερμανική Βουλή και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για ζητήματα που δεν επιτρέπει ο γερμανικός νόμος.

Όσον αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, παραδέχθηκε ότι «Ευρωζώνη και ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορές», διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι «θα προσπαθήσουμε να βρούμε μία λύση».

Απέδωσε τις αποκλίσεις στις συγκρατημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, κάτι το οποίο δεν είναι μέχρι στιγμής», τόνισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από τη συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που μετέχουν στο Eurogroup, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου οι Σόιμπλε και Λε Μερ πρόκειται να μεταβούν μαζί, μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως η Επιτροπή και η Αθήνα βρίσκονται «πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

«Ο στόχος του προέδρου (της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν) είναι η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Λε Μερ.

«Όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε πάντως, προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».

Σχόλια