Στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι των Χανίων, οδηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπου έγινε η ταφή του πλάι στο μνήμα της συζύγου του, Μαρίκας.

Προτού το φέρετρο τοποθετηθεί στον τάφο, Κρητικοί τραγούδησαν το ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό κάθεται αητός», ενώ ο Νίκος Ζωιδάκης είπε μια μαντινάδα υπό τη συνοδεία της λύρας του.

Ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ στρατιωτικό άγημα απέτισε φόρο τιμής με πυρά στον αέρα.

Στο τέλος, ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, άφησε την κατσούνα (κρητικό μπαστούνι) του παππού του πάνω στο φέρετρο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, στη Χαλέπα Χανίων.

Αμέσως μετά, η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη βγήκε από την εκκλησία στους ώμους βρακοφόρων και εν μέσω χειροκροτημάτων.

Το φέρετρο, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, και τον κόσμο να το ραίνει με ροδοπέταλα -φωνάζοντας «αθάνατος»- οδηγήθηκε στον κιλλίβαντα για να μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, εμφανώς συγκινημένη, εκφώνησε τον επικήδειο λόγο σε προσωπικό τόνο.

«Στέκω όρθια στην γη που τόσο αγάπησες και στην περηφάνια μου για σένα να βρω την αντοχή. Είμαστε εδώ για να σου πούμε το μεγάλο ευχαριστώ και το πικρό αντίο. Σε ευχαριστούμε για την καλοσύνη και την ανθρωπιά σου. Μας δίδαξες να τιμάμε τις φιλίες, το λόγο μας, το χρέος μας και την ευθύνη μας. Όταν σου είχα πει πριν λίγες μέρες ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά, μου είπες: Να έχω πίστη στους Έλληνες, ότι η Ελλάδα θα ξανασηκωθεί», είπε μεταξύ άλλων.

«Ψηλέ περήφανε πατέρα μου, σήκω πάνω γιατί άδειασε ο τόπος. Έχουν έρθει φίλοι πολλοί και δεν πάει να τους πω ότι απόθανες», είπε με δάκρυα στα μάτια.

«Δεν δείλιασες ποτέ, σε όλες τις μικρότητες και τους δειλούς, τους λίγους. Δεν χώρεσες, δεν λύγισες. Ήσουν ψηλός, βλέπεις. Δεν χώρεσες. Για τη μάνα μου. Για μας. Σήκω απάνω ψηλέ μου πατέρα. Σήκω απάνω. Λίγο απάνω. Λίγο ακόμα να μας βγάλεις στο ξέφωτο. Σήκω απάνω», κατέληξε.

Αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια βρακοφόροι πήραν στους ώμους τους το φέρετρο και το εναπόθεσαν σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου για μα μεταφερθεί στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

Σχόλια