Οι παρεμβάσεις στη Βουλή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, για τις τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα.

“Η σημερινή διαδικασία είναι εξευτελιστική. Και θα χρησιμοποιήσω αυτήν την ορολογία. Πραγματικά είναι εξευτελιστική. Σε μία διαδικασία κύρωσης της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, σε μία κύρωση που η διαδικασία προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και δεν προβλέπει τίποτα απ’ όλα όσα γίνονται σήμερα, έρχεστε και φέρνετε 5 τροπολογίες το προηγούμενο βράδυ, ούτε καν σε μορφή νομοσχεδίου.

Ξεπερνάτε και τον εαυτό σας. Διότι σας είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε με τη μορφή του επείγοντος, σας είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε με τη μορφή του κατεπείγοντος, κι αντί να ακούσετε κάποια από αυτές τις κριτικές που κάναμε, ξεπερνάτε και τη μορφή του κατεπείγοντος και φέρνετε σε διεθνή Σύμβαση, χωρίς καν να περάσει από την Επιτροπή, το προηγούμενο βράδυ 5 τροπολογίες, αλλαγές που σας επιβάλλονται και δείχνουν απόλυτη υποτέλεια ακόμα και στο πώς γράφετε την Αιτιολογική Έκθεση.

Αν νομίζετε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές μπορούν να παίζουν αυτόν τον ρόλο, τα δικά σας λάθη, τις δικές σας αυταπάτες, να έρχονται με αυτόν τον τρόπο τον σημερινό, τον απαράδεκτο, να συζητούν και να νομοθετούν, είστε βαθιά νυχτωμένοι. Κι εδώ βεβαίως και το προεδρείο της Βουλής χρειάζεται να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, σήμερα να ανοίξει και κατάλογος πέραν των συγκεκριμένων ομιλητών που έχουν οριστεί, το είχαμε κάνει στις διαδικασίες κυρώσεων όταν άνοιξε μία τέτοια λογική με άσχετες τροπολογίες, να γίνει κανονική συζήτηση τη σημερινή μέρα, γιατί ούτε αυτό δεν μπορεί να γίνει με αυτήν την διαδικασία της κύρωσης, για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της σημερινής υποτελούς νομοθέτησης. Πραγματικά υπάρχουν και όρια. Και σε αυτά τα όρια πρέπει και η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής επιτέλους να βάλει ένα τέλος.”

“Επί της διαδικασίας είναι ξεκάθαρη η πρότασή μου. Το Σώμα εδώ να ψηφίσει για το αν θα υπάρξει κανονικός κατάλογος ομιλητών, θα υπάρξει η διαδικασία, όπως ξανά έχει γίνει ακόμα και σε κύρωση Σύμβασης. Άκουσα πριν τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, έκανε μία ομιλία όχι ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Δυστυχώς, αναφέρθηκε υποστηρικτικά στην κυβέρνηση, σε όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενώ εμείς βάλαμε συγκεκριμένα θέματα εδώ και δεν ζητήσαμε πολιτική ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής. Ζητήσαμε να μας απαντήσει για ποιο λόγο γίνονται αυτά που γίνονται σήμερα εδώ στην Ολομέλεια. Κι αντί να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, ακούσαμε κατηγορίες για το παρελθόν, ενώ αυτό που κάνετε σήμερα είναι να λέτε τι κάνετε 2 χρόνια τώρα σε αυτήν την διαδικασία. Ταυτοχρόνως να σας θυμίσω ότι βεβαίως ποτέ δεν είχε γίνει ούτε χωρίς γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής να περάσει προαπαιτούμενο, ούτε χωρίς να έρθει σε αυτήν την διαδικασία προαπαιτούμενο μνημονιακό. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σήμερα, για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Εδώ λοιπόν χρειάζεται και το προεδρείο της Βουλής να διασφαλίσει τη λειτουργία. Σήμερα πρέπει το Σώμα να αποφασίσει ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί η Ολομέλεια με όσους ομιλητές θέλουν να εγγραφούν, κι αν χρειαστεί θα πάει και αύριο. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα να βάζετε και τέτοια διαδικαστικά προσχήματα.”

Σχόλια