Σεισμός εντάσεως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή 37 χιλιόμετρα νότια από το Πλωμάρι.

Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός και στα τουρκικά παράλια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον ένιωσαν ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν πολλές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο του σεισμού. Μεταξύ άλλων στη Σμύρνη, την Προύσα και το Τσεσμέ (που είναι και πιο κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε ο σεισμός).

Στην Τουρκία εκτιμούν ότι ο σεισμός ήταν εντάσεως έως και 6,3 Ρίχτερ. Ο βασικός σεισμός -όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής- είχε μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ακολούθησε έντονη μετασεισμική δραστηριότητα: Στις 15.35 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ, στις 15.47 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο το νότιο τμήμα της Λέσβου, στις 16.00 3 Ρίχτερ, στις 16.05 3,2 Ρίχτερ, στις 16.10 3,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ στις 17.19. Συνολικά σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί.

Οι ζημιές

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρισά του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο. Έχουν καταρρεύσει σπίτια του οικισμού και δύο άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ερείπια. Σε εξέλιξη η προσπάθεια απεγκλωβισμού μίας ηλικιωμένης γυναίκας, ενώ νωρίτερα ένας άνδρας απεγκλωβίστηκε με τραύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δέκα τραυματίες.

Μαζί με την ομάδα της ΕΜΑΚ, που μεταβαίνει στην Μυτιλήνη με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, θα είναι και ένας εκπαιδευμένος σκύλος για τις έρευνες μέσα στα χαλάσματα.

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει», ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας.

Οι 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Ζημιές και καταρρεύσεις σπιτιών και στο Πλωμάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, είχε κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης- Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα.

Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

Ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Οι κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου πανικοβλήθηκαν και βγήκαν άμεσα στους δρόμους.

Δηλώσεις σεισμολόγων

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είπε ότι «είναι ισχυρός σεισμός μικρού βάθους, περίπου 5 χλμ, σε μία περιοχή που έχει ιστορικό». «Σε ένα τέτοιο σεισμό υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε: «Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». Συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο σεισμολόγος, Μάκης Χουλιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός και πως αναμένονται μετασεισμοί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η περιοχή μας έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες, είναι επικίνδυνη και βρίσκεται σε διέγερση».

Σχόλια