Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται και είναι προφανώς νεκροί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου, ενώ πέντε άνθρωποι που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι βρέθηκαν σώοι και αβλαβείς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Στιούαρτ Κάντι ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στο πολυώροφο κτίριο κατοικιών ενδέχεται και πάλι να αλλάξει, αλλά πιθανόν όχι τόσο ριζικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Με συνθήματα «θέλουμε δικαιοσύνη» αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο τοπικού δημαρχείου στο Λονδίνο, έπειτα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε πολυώροφο κτίριο του Λονδίνου σκοτώνοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του δημαρχείου της περιφέρειας Κένσινγκτον και Τσέλσι.

Καθώς οι διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν σε επάνω ορόφους του κτιρίου, η αστυνομία επιχείρησε να τους εμποδίσει και ξέσπασαν συμπλοκές. Πλήθος κόσμου παρέμενε απέξω από το κτίριο, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές αποχώρησαν από το κτίριο.

Στοιχεία για την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower έθεσαν από την πρώτη στιγμή σοβαρά ερωτηματικά για την ασφάλεια του κτιρίου, καθώς και για τις παρεμβάσεις που έγιναν σε αυτό σε πρόσφατη ανακαίνιση. Ο πύργος φαίνεται πως επενδύθηκε πριν από ένα χρόνο με πλαστικά πάνελ, τα οποία σύμφωνα με τους ενοίκους ενδέχεται να ευνόησαν την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς. Παράλληλα, κριτική ασκείται επίσης για το γεγονός πως όπως όλα δείχνουν δεν υπήρχαν έξοδοι κινδύνου, παρά μόνο μία είσοδος και μία έξοδος.

Μάλιστα ομάδα κατοίκων της περιοχής προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους ασφαλείας στον πύργο Grenfell, που λόγω κακοτεχνιών παρουσίαζε σειρά δυσλειτουργιών στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος. «Πιστεύουμε ακράδαντα πως μια σοβαρή φωτιά στον πύργο ή ένα αντίστοιχα σοβαρό γεγονός αποτελεί την πιο πιθανή αιτία που η εταιρία θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της» έγραφαν σε ένα κείμενο που στην πραγματικότητα προέβλεπε την καταστροφή που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σχόλια