Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, μεταξύ άλλων τόνισε:
Για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει γιατί έχει αυταπάτες και ιδεολογικές εμμονές. Αυτή η εκδοχή της αριστεράς που κυβερνά δεν έχει απενοχοποιήσει την υγιή επιχειρηματικότητα και έχει σύνδρομα του παρελθόντος για την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοεί ότι σε μία χώρα πτωχευμένη, θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον ιδιωτικό τομέα, με αρμονική συνύπαρξη υγιούς ιδιωτικού και αποτελεσματικού δημόσιου τομέα.
Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου. Έχουμε εξασφαλίσει με επίπονες διαπραγματεύσεις το 2012 και 2013 19 δις ευρώ, αλλά τα χρήματα μένουν στα συρτάρια.
Ο κ. Τσίπρας είχε το 2015 μια χρυσή ευκαιρία να καλέσει όλα τα κόμματα για μια εθνική συνεννόηση. Αντ’ αυτού, προτίμησε την εθνικολαϊκιστική του ώσμωση με τους ΑΝΕΛ. Τώρα πλέον διαπραγματεύεται μόνος του και έχει την αποκλειστική ευθύνη.
Με όλα αυτά που πράττει η κυβέρνηση δεν δεσμεύει μόνο την επόμενη κυβέρνηση, γιατί πιθανόν θεωρεί ότι θα έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση, αλλά και την μεθεπόμενη κυβέρνηση. Ίσως έχει αποφασίσει ότι δεν θα ξαναείναι στην διακυβέρνηση του τόπου. Εδώ έρχεται ο δικός μας ρόλος, να δημιουργηθούν δύο πόλοι, της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και από την άλλη της κεντροδεξιάς.
Για την διαπραγμάτευση
Αποκλειστικά υπεύθυνος για την πολιτική και τις επιλογές του είναι ο κ. Τσίπρας. Αυτός επέλεξε τον Βαρουφάκη, τον Τσακαλώτο, την Κωνσταντοπούλου.
Αν έκλεινε η διαπραγμάτευση νωρίτερα δεν θα έφτανε η χώρα να είναι με την πλάτη στον τοίχο.
Έπρεπε να κλείσει η διαπραγμάτευση πακέτο, ποσοτική χαλάρωση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις, και όχι μόνο μέτρα λιτότητας.
Μιλούσε ο κ. Τσίπρας για γραβάτες και δεν πίστευε πόσο καλά θα πάνε τα πράγματα και τώρα δραματοποιεί τα πράγματα και λέει ότι δεν θα έχει λύση. Οι αυταπάτες και η κατάσταση αυτή γίνεται στις πλάτες του κόσμου.
Διαχρονικές ευθύνες υπάρχουν και στους εταίρους. Θυμηθείτε το 2014 όταν έλεγαν να έρθει ο επόμενος. Αυτό μπορεί να το λένε κάθε δύο χρόνια.
Για ασφαλιστικό, παιδεία κ.ά.
Ο νόμος Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου είναι απαράδεκτος, δεν λύνει το ασφαλιστικό, αλλά προσπαθεί ανεπιτυχώς να κλείσει μόνο τρύπες του ίδιου νόμου του κ. Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό θέλει γενναία μεταρρύθμιση.
Ήταν μια κατάκτηση της εποχής, το 1982, ο συνδικαλιστικός νόμος, αλλά δεν είναι δυνατόν 35 χρόνια μετά να μην χρειάζεται αλλαγή. Είμαι υπέρ του υγιούς συνδικαλισμού, αλλά πρέπει να απομονώσουμε τις κακές εκδοχές του. Αυτό χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να το φτιάξουμε.
Δεν είναι δυνατόν στον χώρο της εκπαίδευσης να πηγαίνουμε με πρότυπα παλαιότερων δεκαετιών, που έχουν ξεπεραστεί όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά παντού.
Η σοσιαλδημοκρατική πρόταση
Υποστηρίζω μια προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική απάντηση στην επίλυση των προβλημάτων. Υγιή επιχειρηματικότητα και ιδιωτική οικονομία την θέλουμε και ταυτόχρονα θέλουμε σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, στην υγεία, στην παιδεία και όχι την πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η πρόταση για να προχωρήσει χρειάζεται μια σύγχρονη ανανεωμένη κεντροαριστερά, με ενότητα και ανανέωση, με την δημιουργία νέου, ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, με ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από τη βάση εντός του 2017.
Ο νέος φορέας, εφόσον δημιουργηθεί, θα ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ από την δεύτερη θέση που βρίσκεται σήμερα, βάσει των δημοσκοπήσεων. Διαφορετικά, θα έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να λαϊκίζει ξανά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Πρέπει να υπερβούμε ανασφάλειες και στερεότυπα του παρελθόντος, να προχωρήσουμε προς το μέλλον, όχι με όρους αυτοδικαίωσης ή δικαίωσης του παρελθόντος.
Είμαι αποφασισμένος για αυτή τη σύγχρονη προοδευτική παράταξη.