Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη – Αναπτυξιακή Ημερίδα Κεντρικής Μακεδονίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Θεσσαλονίκη.

__________________________

“Το προγραμματικό και πολιτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την χώρα. Στιγμή που απαιτεί μια νέα πορεία, μια γενναία αλλαγή πολιτικής. Στοχεύοντας στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, θα διατυπώσουμε, στο συνέδριό μας, την πρότασή μας για τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την υπέρβαση της κρίσης.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά όλους εσάς που είστε εδώ, τους εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους ειδικούς, που με τις εισηγήσεις σας θα εμπλουτίσετε τις θέσεις μας και θα συμβάλετε στην συνδιαμόρφωση της πρότασής μας για το αύριο της χώρας μας. Ένα καλύτερο αύριο.

Είμαστε σήμερα εδώ. Να εκπροσωπήσουμε την λογική, την υπευθυνότητα, την προοδευτική προοπτική. Να αντιπαλέψουμε τον λαϊκισμό, τον συντηρητισμό. Να προτάξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση ως τον τρόπο υπέρβασης της κρίσης.

Ο πολιτικός χρόνος πλέον έχει άλλη βαρύτητα και δυναμική. Μία σύγχρονη κεντροαριστερά με ανανέωση του πολιτικού λόγου, των δομών και των πολιτικών πρακτικών με ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση τόσο από τον δεξιό συντηρητισμό και νεοφιλελευθερισμό όσο και από τον αριστερό λαϊκισμό μπορεί να αποτελέσει την σύγχρονη προοδευτική πρόταση για να ηττηθεί η ακροδεξιά και ο εθνολαϊκισμός.

Το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα συγκροτείται μέσα από την αντιμετώπιση τεσσάρων επάλληλων αντιθέσεων: προόδου-συντήρησης, εκσυγχρονισμού-λαϊκισμού, αριστεράς-δεξιάς, ευρωπαϊσμού- αντιευρωπαϊσμού.

Το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα μετουσιώνεται στην πρότασή μας για ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που έχει ανάγκη η χώρα για να υπερβεί την κρίση. Ένα σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου απαιτούνται τολμηρές αλλαγές και ανατροπές με μεταρρυθμίσεις που είναι υπέρ της πλειοψηφίας, που αφαιρούν προνόμια από μικρές αλλά ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβαση τους στο πελατειακό σύστημα, που προωθούν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, την ενίσχυση της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης. Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είναι αυτοσκοπός ή «μόδα», αλλά έχουν πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και την αποδοχή της κοινωνίας γιατί τα οφέλη από αυτές βελτιώνουν τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών. Προοδευτικές ανατροπές που αναιρούν τις παθογένειες που γέννησαν την κρίση.

Σήμερα σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, απαιτείται ένα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΟΚ, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην χώρα. Και πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα τί ανάπτυξη θέλουμε. Θέλουμε ανάπτυξη αειφορική. Ανάπτυξη που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην δικαιοσύνη, στο φορολογικό, στην λειτουργία της αγοράς, που ευνοούν κάθε υγιή επενδυτική πρωτοβουλία. Με ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να ανταπεξέλθουν θετικά στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες.

Να διασφαλίσουμε μια νέα σχέση κράτους – κοινωνίας – αγοράς, δημιουργική, που να στηρίζεται στην προσπάθεια, με τομές, με διαφανείς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που σέβονται τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, με ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ για το μέλλον. Όπου ο Ιδιωτικός Τομέας θα επιχειρεί δημιουργικά σε ένα σταθερό περιβάλλον, με σχέσεις εμπιστοσύνης με την εκτελεστική εξουσία, αλλά και με αποδοχή των κανόνων και αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής τους. Χωρίς τις κρατικοδίαιτες λογικές και τις προνομιακές προσβάσεις του παρελθόντος.

Να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα εκφράσουν τη συμμαχία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την κοινωνική συνοχή και όχι τον κοινωνικό αυτοματισμό. Η ιδιωτική οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η υγιής επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο κράτος παροχής υπηρεσιών στους τομείς κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ύπαρξη κανόνων ανταγωνισμού είναι μία σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, παλαιοκομματικής λογικής, ιδεοληψιών αλλά και χρόνιων παθογενειών της χώρας που πρέπει επιτέλους να ανατρέψουμε είναι το επίκαιρο ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε ένα τέλος στο φαύλο πελατειακό σύστημα στη χώρα. Η καθαριότητα των πόλεων αποτελεί βασικό δικαίωμα των πολιτών και πρέπει να διασφαλισθεί.

Το θέμα των συμβασιούχων και της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει ταλανίσει την χώρα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά. Εδώ και 2,5 χρόνια όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέτεινε και δημιούργησε και νέο πρόβλημα. Όλα τα στοιχεία με τα οποία πολιτεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη μέρα της θητείας της αποτυπώνονται στο ζήτημα αυτό, υποσχεσιολογία, διεύρυνηση πελατειακού συστήματος, μη σεβασμός στους νόμους και το Σύνταγμα.

Το ερώτημα όμως παραμένει τι πρέπει να γίνει σήμερα. Και σε αυτό οφείλουμε όλοι μία ξεκάθαρη απάντηση. Πρώτον να διασφαλισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην καθαριότητα καθώς και να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ εξασφαλίζοντας διαφάνεια και αξιοκρατία σε συνεργασία με τους δήμους, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Όμως εγώ δεν θα λαϊκίσω, δεν θα πω ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Αυτά τα έλεγε ο Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Σήμερα η κυβέρνηση και οι δήμοι οφείλουν να συνεργαστούν για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών ώστε να αποφευχθεί μία μη αναστρέψιμη κατάσταση καθώς και να αξιοποιήσουν οι δήμοι αν χρειαστεί και το θεσμικό πλαίσιο, που οργανώθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης», και που δίνει εναλλακτικές δυνατότητες για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Για τις εποχικές ανάγκες μπορούν να αξιοποιηθούν αν χρειαστεί και εξωτερικοί συνεργάτες, μέσω δημόσιων διαγωνισμών των Δήμων στην βάση όσων προβλέπονται στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση λαϊκίζει ακόμη και σήμερα, καθώς αν διαφωνούσε όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που οργανώθηκε στο σχέδιο Καλλικράτης γιατί άραγε δεν το κατήργησε 2,5 χρόνια τώρα. Από την άλλη η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είτε πρόκειται για τον ιδιωτικό είτε για το δημόσιο τομέα, έχει μία καθαρά νεοφιλελεύθερη ατζέντα.
Χρειάζεται να υπάρξει αρμονική συνεργασία κεντρικής διοίκησης και δήμων με στόχο να γίνει επιτέλους η χώρα μας μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αλλιώς ο φαύλος κύκλος του πελατειακού συστήματος και της εξαπάτησης εργαζόμενων και ανέργων θα εντείνεται.

Η σύγχρονη προοδευτική παράταξη που θέλουμε να εκφράσουμε πρέπει να είναι μακριά από εμμονές και στερεότυπα του παρελθόντος. Να δίνουμε προοδευτικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή διαδικασία. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να την εμπιστεύεται και να συνεργάζεται μαζί της, και όχι να την απαξιώνει και να την θυμάται μόνο για να εισπράξει χρήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει αρμονική συνεργασία για την απορρόφηση πόρων, καθώς σε αυτό το επίπεδο της αυτοδιοίκησης υπάρχει γνώση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Εξάλλου τα νέα απαράδεκτα μέτρα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω φτωχοποίηση με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο σημαντικός ο ρόλος των Δήμων και των κοινωνικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Δεν θα μπορούσα βέβαια να μην αναφερθώ εδώ από την Κεντρική Μακεδονία στον πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους τομείς που υπάρχουν σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι στην χώρα μας. 19 δις ευρώ κοινοτικοί πόροι εξασφαλίστηκαν για αυτή την επταετία με επίπονες διαπραγματεύσεις το 2013. Παραμένουν όμως σήμερα αναξιοποίητοι. Απαιτείται άμεσα ένα νέο σχέδιο εθνικής αγροτικής ανάπτυξης. Με έμφαση στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, στους νέους αγρότες, στην δημιουργία ενός νέου συστήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών, στις επενδύσεις. Είναι ένας τομέας που μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία και να παράγει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα. Η ανεπάρκεια όμως της σημερινής κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Η σοσιαλδημοκρατική απάντηση στη φτώχεια, είναι ένα κράτος, το οποίο επενδύει στις υπηρεσίες και όχι στα επιδόματα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία στην επιχειρηματικότητα. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την πλήρη διαστροφή της πρότασης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για το πώς αντιμετωπίζεται η φτώχεια. Η πολιτική της κυβέρνησης αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κεντροαριστερά δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική.

Οι ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμοί μπροστά στα αδιέξοδα. Κανείς δεν είναι αφελής, οι προοδευτικοί πολίτες πλέον έχουν και γνώση και κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις συμμαχίες του με την επιλεκτική του συνεργασία δύο φορές με την εθνικολαϊκιστική δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέσμευσε την χώρα με διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060 και έδωσε κυριαρχία στους δανειστές όσον αφορά την δημόσια περιουσία για έναν αιώνα. Ας αναζητήσει ο κ. Τσίπρας πλέον τον προοδευτικό προσανατολισμό στον εαυτό του ή καλύτερα εντός της κυβέρνησης του, καθώς συγκυβερνά με την εθνικολαϊκιστική δεξιά των ΑΝΕΛ, την καραμανλική πτέρυγα της δεξιάς και βεβαίως “γνήσιους αριστερούς” όπως ο Πολάκης. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τα επικοινωνιακά του παιχνίδια προ των αδιεξόδων που έρχονται, και ούτε θα τον περιμένει ούτε θα τον ακολουθήσει στις δήθεν προοδευτικές του αναζητήσεις.

Και από την άλλη έχουμε τη ΝΔ που παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα. Η ηγεμονία της ΝΔ με ή χωρίς «συμπλήρωμα» δεν θα δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Η ΝΔ διακηρύσσει την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση για το περιεχόμενό τους δεν έχει καταθέσει. Αποφεύγει την αντιπαράθεση με τους ακραία συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, κύκλους που ανήκουν όμως στην δική της πολιτική οικογένεια. Η ΝΔ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προνομιακό συνομιλητή μας.

Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη μακριά από τον λαϊκισμό, αριστερό και δεξιό, τον συντηρητισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, για αυτήν εργαζόμαστε συστηματικά στην ΔΗΜΑΡ, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στην Κεντροαριστερά.

Ποιο είναι όμως το πολιτικό και κομματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αγωνιστούμε να πετύχουμε τους στόχους μας;
Σήμερα στην χώρα μας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στήνουν μία καρικατούρα ενός δήθεν δικομματισμού με μία στείρα αντιπαράθεση, ενώ απαιτείται εθνική συνεννόηση. Για αυτό διεκδικούμε αλλαγή των συσχετισμών, που θα ακυρώνει το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και θα δυναμώσει το αίτημα για την Εθνική Συνεννόηση. Με την Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Για αυτό συγκροτήσαμε ως πρώτο βήμα τον Σεπτέμβριο του 2015, την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το πρώτο βήμα έγινε και το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όμως οφείλει σήμερα να οδηγηθεί σε μια δημιουργική μετεξέλιξη, σε ένα ανοικτό φορέα, ικανό να εκφράσει νέες ιδέες, νέες προτεραιότητες, νέους ανθρώπους. Οφείλουμε να παρουσιάσουμε μία ξεκάθαρη πολιτική και προγραμματική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Για αυτό είναι σημαντικό το βήμα του Συνεδρίου σε λίγες μέρες.

Για να γίνει ταυτοχρόνως η υπέρβαση στον χώρο μας χρειάζεται να σηματοδοτηθεί στο Συνέδριο αυτό ένα ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον. Με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς, μέσα από ένα ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή επικεφαλής από την βάση.

Χρειάζονται μεγάλες υπερβάσεις από όλους μας αν θέλουμε να πετύχουμε την μεγάλη τομή στον προοδευτικό χώρο. Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών.

Να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, ιδέες, προγράμματα και σύμβολα. Μόνο με μία τέτοια λογική μακριά από τα στερεότυπα του παρελθόντος και έναν σύγχρονο πολιτικό λόγο μπορούμε να σπάσουμε τους φραγμούς για να εκφράσουμε ευρύτερα πλειοψηφικά ρεύματα. Όσοι κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς περιχαρακώσεις και ανασφάλειες. Απαιτείται φυγή προς τα εμπρός μακριά από αντιπαλότητες του παρελθόντος που δεν αφορούν την κοινωνία, δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.
Η πρόκληση είναι να γίνει η προοδευτική παράταξη ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων. Να ενώσουμε και να ανανεώσουμε την κεντροαριστερά.

Στόχος μας είναι η κεντροαριστερά να αναδειχθεί πολιτικά κυρίαρχη και ιδεολογικά ηγεμονική δύναμη του ενός από τους δύο κύριους πόλους του πολιτικού συστήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυριακά εξέφρασε ένα τμήμα των προοδευτικών πολιτών και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του. Ταυτοχρόνως όμως η αντίθεσή μας με τη ΝΔ παραμένει κυρίαρχη και έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Η ενίσχυση του χώρου μας δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες πολιτικής σύγκλισης με την ΝΔ.

Στο Συνέδριό μας θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις διαδικασίες και τα βήματα για την ολοκλήρωση του στόχου, για τον νέο, ενιαίο φορέα της Παράταξης. Με ένα ξεκάθαρο οδικό άξονα που θα οδηγεί στον ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό φορέα.

Όσον αφορά την μορφή του φορέα, θέση μου είναι ότι άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες. Με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το Ιδρυτικό Συνέδριο για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017. Αυτόν τον στόχο του νέου ενιαίου φορέα θα τον υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις.

Είναι σαφές πως η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται μόνο στα κόμματα και τους φορείς που μετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Απευθύνεται στο σύνολο του χώρου, προς όλα τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, μεταρρυθμιστές, οικολόγοι. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που ενδιαφέρονται για μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, ενωμένη και ανανεωμένη.

ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ.

Από εδώ, σήμερα, δίνουμε λοιπόν το σήμα. Να ξανακάνουμε το δημοκρατικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό ρεύμα μια πλειοψηφική πρόταση. Ένα ρεύμα κοινωνικής ευθύνης και ρεαλιστικής προοπτικής. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ!”

Σχόλια