Η τρόικα τελείωσε, δεν έχει την εξουσιοδότηση να έλθει και να διαπραγματευθεί, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον Real.fm. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά ενώ ξεκαθάρισε ότι ο φόρος ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αλλάξει το 2015. «Είναι ένας απαράδεκτος φόρος», υπογράμμισε.
ΦΠΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε κάθε περίπτωση αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. «Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι 4 μήνες είναι τέσσερις μήνες που έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ, ενώ στο ερώτημα αν θα υπάρξει αύξηση μεσοσταθμικά του συγκεκριμένου φόρου στη χώρα ανέφερε: «Αυτό θα το κοιτάξουμε και θα σας πούμε. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ. Είναι ένας απαράδεκτος φόρος». Στην ερώτηση αν η αλλαγή θα λάβει χώρα μέσα στο 2015 ο κ. Βαρουφάκης απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας: «Τώρα αν θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι είναι κάτι το οποίο πραγματικά σας λέω δεν το γνωρίζουμε».

Το αφορολόγητο

Απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ απάντησε ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα σταδιακά και θα αρχίσει εντός του 2015. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο θα φτάσουμε τις 12.000 θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

Τρόικα και μνημόνιο

Η εντολή που είχαμε δεν ήταν η ρήξη, αλλά η διαπραγμάτευση, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. Αυτό που ονομάζουμε τρόικα δεν είναι η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ αλλά οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που έρχονταν στα υπουργεία και επέβαλαν ένα υφεσιακό πρόγραμμα. «Αυτό τελείωσε, όπως και το Μνημόνιο», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Απαντώντας στο γιατί συνομίλησε με τους ίδιους ανθρώπους απάντησε ότι «σε μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αλλάξεις την τρόικα πρέπει να μιλήσεις και με την τρόικα». Αυτό δεν θα επαναληφθεί. Υπάρχει μια Κομισιόν η οποία έχει αποφασίσει ότι πρέπει να παίξει το ρόλο την επιτήρησης. Εμείς θα συζητάμε με την Κομισιόν η οποία μπορεί να συντονίζεται με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι αγορές και τα πλεονάσματα

Στις αγορές θα βγούμε όταν έχουμε επενδύσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και αναδιάρθρωση χρέους, είπε ο υπουργός. Στα πρωτογενή πλεονάσματα πετύχαμε το στόχο μας και όχι μόνο για φέτος. Για το 2015 ο στόχος του 3% του ΑΕΠ έχει φύγει από τη συζήτηση. Για τα επόμενα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ. Για να φτάσουμε όμως παράλληλα στο στόχο του 120% του ΑΕΠ θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση.

«Εγω δεν μιλάω απλά για επιμήκυνση, αλλά για swap χρέους». Η άλλη πλευρά σε αυτό το ζήτημα δεν είναι μια. Υπάρχουν διαφορετικές πλευρές και κάποιες πολύ θετικές στις προτάσεις μας.

Οι πλειστηριασμοί

«Δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας το επόμενο τετράμηνο», δεσμεύτηκε ο Γ. Βαρουφάκης.

Η Θεσσαλονίκη και οι 100 δόσεις

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα τετραετίας. Αυτό που πετύχαμε είναι ένα τετράμηνο διαπραγμάτευσης στο οποίο θα νομοθετήσουμε «συνετά». Πετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων Χαρδούβελη. Δεν πετύχαμε ακόμα τη διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μέτρων. Αυτό ξεκινά τώρα.

Για τις 100 δόσεις υπάρχουν κάποιες καλές ιδέες από μηχανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο που μπορεί να γίνει ποιο έξυπνο το νομοσχέδιο. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μια δυο εβδομάδες.

Η φοροδιαφυγή

Θα κριθούμε από τη μάχη για τη διαφθορά για τη φοροδιαφυγή. Αρνούμαι να δώσω στόχους αλλά είναι δέσμευσή μας να δώσουμε τη μάχη. Ο ελληνικός λαός θα μας κρίνει από αυτό.

Η κύρωση από τη Βουλή

Για το εάν θα κυρωθεί η τετράμηνη παράταση από τη Βουλή αρκέστηκε να πει ότι αυτό αφορά τη Βουλή και ότι ο ίδιος δεν είναι νομικός για να μπορεί να ξέρει. «Μακριά από εμάς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», σημείωσε ωστόσο.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών, είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις αλλά το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια, ακόμα και με μειοψηφικά πακέτα μετοχών για να υπάρξει μια ροή εσόδων τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα μπορεί η περιουσία του Δημοσίου να συμβάλει για τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας.

Η χρηματοδότηση

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό. Ο στόχος της πρώτης αυτής συμφωνίας είναι να περάσει η τετράμηνη παράταση χωρίς μνημόνιο. Τώρα είναι το επόμενο βήμα.

Για τον Γλέζο

Τρέφουμε εκτίμηση και αγάπη για τον Μανώλη Γλέζο. Είμαι βέβαιος ότι αν κάτσουμε και συζητήσουμε και εξηγήσουμε τι έγινε θα αλλάξει γνώμη.

Σχόλια