Το μυστικό αυτό σχέδιο, που καταρτίστηκε δύο χρόνια πριν, ήταν ιδέα του τότε υψηλόβαθμου στρατιωτικού, του Στρατηγού Σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.

Ωστόσο, έμεινε στα χαρτιά, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, όσο και αμερικανοί αξιωματούχοι το έκριναν «άκρως ριψοκίνδυνο».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο για το ρεπορτάζ.

Ο Λόρδος -πλέον- Ρίτσαρτνς πίστευε ότι η πρότασή του θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία αμάχων στη Συρία, την ώρα που αντάρτες πολεμούσαν κατά του καθεστωτικού στρατού του Άσαντ.

Η ιδέα του στρατηγού θεωρήθηκε από τον Ντέιβιντ Κάμερον και τον Ντομινίκ Γκριβ, τον γενικό εισαγγελέα, και εστάλη στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως επισημαίνουν πηγές του Γουάιτχολ, αλλά και σε ανώτατα στελέχη στην Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Ενώ θεωρείτο ότι επρόκειτο για μία πολύ ριζοσπαστική ιδέα για εκείνη την στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι αναζητεί 500 εκατ. δολάρια για να εκπαιδευτούν σύροι αντάρτες – στην ουσία δηλαδή, ό,τι είχε προτείνει ο Ρίτσαρντς.

Πηγές δήλωσαν στο BBC Newsnight ότι ο Λόρδος Ρίτσαρντ, τότε επικεφαλής του στρατού, αλλά πλέον αποστρατευμένος, είχε προειδοποιήσει την Ντάουνινγκ Στριτ ότι υπήρχαν μόνο δύο τρόποι να σταματήσει ο συριακός εμφύλιος: ή να αφήσουν τον Άσαντ να νικήσει ή να τον νικήσουν.

Με τους υπουργούς να έχουν δεσμευτεί να μην μπει «βρετανική μπότα στο έδαφος», η πρόταση του Ρίτσαρτνς περιλάμβανε και την λεπτομερή εξέταση και εκπαίδευση ενός σημαντικού στρατού των σύρων ανταρτών σε βάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε τότε ότι αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει μία διεθνή συμμαχία. Θα χρειαζόταν επίσης ένα χρόνο, αλλά έτσι θα έδινε χρόνο σε μία εναλλακτική κυβέρνηση να δημιουργηθεί

Ο Μόνζερ Ακμπικ, εκπρόσωπος της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, είπε: «Η διεθνής κοινότητα δεν παρενέβη για να αποτρέψει αυτά τα εγκλήματα και την ίδια ώρα δεν θέλει να στηρίξει ενεργά τα μετριοπαθή στοιχεία στο έδαφος»

«Μία μεγάλη ευκαιρία χάθηκε και αυτή η ευκαιρία θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και να αποφευχθεί μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε.

 

Σχόλια