Η «ευρωκρίση» δεν πέρασε, υποστηρίζει το 81% των Γερμανών, ενώ το 39% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν προσπαθεί πραγματικά να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Δριμεία κριτική δέχεται από δεξιά και αριστερά η Μέρκελ για την πολιτική της

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων της Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της ΕΕ, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών υποστηρίζει ότι η «ευρωκρίση» δεν έχει παρέλθει, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η κριτική στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κρίση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (81%) είναι πεπεισμένοι ότι η «ευρωκρίση» δεν έχει ξεπεραστεί. Μόνο το 7% θεωρεί ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το ινστιτούτο Insa κατ` εντολή της εφημερίδας Bild. Αναφορικά με την Ελλάδα, το 34% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, ενώ το 39% είναι πεπεισμένο ότι η Αθήνα δεν προσπαθεί πραγματικά να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν ικανή να σταθεί στα πόδια της στο μέλλον. «Για την συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών η „ευρωκρίση“ δεν έχει ακόμη περάσει. Και αυτός ο φόβος θα επηρεάσει και τις εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Insa, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Την ίδια ώρα εντείνεται η κριτική που δέχεται η καγκελάριος Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο πεδίο της αντιμετώπισης της «ευρωκρίσης». Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Εναλλακτικής Επιλογής για τη Γερμανία, AfD, κατηγορεί τη Μέρκελ ότι «υπακούει στα κελεύσματα των Βρυξελλών». Στα προεκλογικά πλακάτ του ευρωφοβικού κόμματος, που τάσσεται υπέρ της εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι Βρυξέλλες υπαγορεύουν και το Βερολίνο υπακούει».

«Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική» σχολιάζει ο Στέφαν Χέμπελ στην Frankfurter Rundschau, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» τους ισχυρισμούς του AfD. «Το γεγονός ότι ένα αντιδραστικό εθνικιστικό κόμμα αντιστρέφει την πραγματικότητα της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει», επισημαίνει ο Χέμπελ. Ο συγγραφέας του βιβλίου „Mutter Blamage“ (Η μητέρα ρεζίλι), στο οποίο ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική Μέρκελ, παραπέμπει ταυτόχρονα στα προεκλογικά πλακάτ των Χριστιανοδημοκρατών, όπου η καγκελάριος εμφανίζεται να δηλώνει: «Τα σημαντικά πράγματα κατακτώνται από κοινού. Γι’ αυτό η Ευρώπη είναι κάτι καλό για τη χώρα μας». Ο Χέμπελ χαρακτηρίζει κακόγουστο αστείο το εν λόγω σύνθημα, παραπέμποντας στους ανασφάλιστους Έλληνες συνταξιούχους και στους άνεργους Ισπανούς, οι οποίοι «γνωρίζουν ότι η Ευρώπη που υποστηρίζει η καγκελάριος έχει ελάχιστη σχέση με τη φράση από κοινού».

Όπως τονίζει ο Στέφαν Χέμπελ, «αυτή η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση με την ιδεολογία που κυριαρχεί στη Γερμανία. Απάντησε στην κρίση χρέους πολλών χωρών της ευρωζώνης με ακραία πολιτική λιτότητας. Συνέδεσε τη „βοήθεια“, δηλαδή νέα δάνεια προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, με όρους που απέβησαν σε βάρος των μισθών, των συντάξεων και της περίθαλψης και όχι σε βάρος των πλουσίων και των διεφθαρμένων ελίτ, που ζουν εκεί».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης ότι η Γερμανία αντιδρά στην αμοιβαιοποίηση των χρεών, τα οποία προέκυψαν μεταξύ άλλων και από γερμανικά δάνεια για τη χρηματοδότηση γερμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα. Η Γερμανία «αντλεί οφέλη από τα χαμηλά επιτόκια των κρατικών της ομολόγων», υπενθυμίζει ο Χέμπελ.

Πηγή: Deutsche Welle/ Σταμάτης Ασημένιος

Σχόλια