Παιχνίδι υπομονής μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, είναι διατεθειμένη να παίξει με την Αθήνα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, καθώς γνωρίζει πως τότε η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει πιο άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Βερολίνο εκτιμά, πως οι διαπραγματεύσεις με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα διαρκέσουν πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, όμως γνωρίζει πως η Αθήνα έχει στη διάθεσή της επαρκείς πόρους ώστε να αποφύγει μια άμεση χρεοκοπία.

Λίγη ώρα αφότου η κυρία Μέρκελ τόνισε από το Βερολίνο ότι περιμένει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετηθεί και η ίδια, πηγή από τη Γερμανία είπε πως η κυρία Μέρκελ δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, επειδή έχει αποθέματα που μπορούν να την «κρατήσουν» άλλους λίγους μήνες, ίσως μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία «είναι προετοιμασμένη να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής» μέχρι τότε.

Το δημοσίευμα τονίζει ακόμη πως τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών της Γερμανίδας Καγκελάριου είναι αισθητά μειωμένα, καθώς ετοιμάζεται για τοπικές εκλογές στο Αμβούργο τον Φεβρουάριο και τη Βρέμη τον Μάιο, όπου απειλείται από την αυξημένη δημοσκοπική απόδοση του Αντιευρωπαϊκού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Για το λόγο αυτό, η κ. Μέρκελ φέρεται να είναι διατεθειμένη να περιμένει, έως ότου η χώρα μας βρεθεί ενώπιον άμεσης χρηματοδοτικής ανάγκης, κάτι που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας.

“Δεν θέλω τώρα να σχολιάζω τα πάντα, όσα γράφονται κάθε μέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κατανοητό, αν κοιτάξει κανείς εδώ, πόσο λίγες ημέρες έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση”, δήλωσε νωρίτερα η κ. Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως η Ελλάδα επιδιώκει ανταλλαγή, κι όχι διαγραφή χρέους.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Γερμανίδα Καγκελάριος αξιολογεί ακόμα, τις προθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Καγκελαρίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, ο οποίος μιλάει στο πρακτορείο, η Μέρκελ, η οποία περιμένει να δει τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα, λαμβάνει μια «σκληρή προσέγγιση» με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγει να «συρθεί σε μια μονομαχία μαζί του».

Φαίνεται, πάντως, πως το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που παρουσιάζει το Bloomberg, επικαλούμενο Γερμανικές πηγές, συμπίπτει με εκείνο της ελληνικής πλευράς, όπως παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική La Stampa και όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλεσάντρο Μπαρμπέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει στόχους για το έλλειμμα και είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις.

Όπως αναφέρει ο Μπαρμπέρα, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η ελληνική πλευρά ζητά τέσσερις με έξι εβδομάδες για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έπειτα θα σημειωθεί μία «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι τον Ιούνιο.

 

Σχόλια