Ξεκινούν σήμερα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την αποσαφήνιση και εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Brussels Group (BG) θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η διαπραγματευτική ομάδα που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και στην οποία μετέχουν στελέχη από ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM/EFSM και από την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία.

Τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους. Δεν θα επισκέπτονται υπουργεία για να ελέγχουν υπηρεσιακούς φορείς ή να συζητούν με υπουργούς οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων που θα έρχονται στην Ελλάδα όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι τα στοιχεία που αιτούνται για να πληροφορηθούν θα τους προσκομίζονται σε ειδικό χώρο ο οποίος θα επιλεγεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους. Στην κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο χρόνος έλευσής τους, το είδος των στοιχείων που θα ζητούνται αλλά και το ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα αναμειγνύονται θα είναι αποφάσεις που θα λαμβάνουν από κοινού τα τεχνικά κλιμάκια που θα λειτουργούν στις Βρυξέλλες και που από σήμερα θα ονομάζονται «Brussels Group».

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έλαβε χαρακτηριστικά θρίλερ το τελευταίο 24ωρο, υποστηρικτική ήταν η στάση της γαλλικής πλευράς.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Έλενα Παναρίτη, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

Σχόλια