Οικονομία, ανεργία, λιτότητα βρέθηκαν όπως αναμενόταν στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και του Αλεξη Τσιπρα.
Στο ντιμπέιτ, που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, και διήρκεσε περίπου 1,30 ώρα, συμμετείχαν εκτός του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλον Γιουνκέρ, οι Μάρτιν Σουλτς, Γκι Φέρχοφσταντ και Σκα Κέλερ. Πάντως κατά γενική ομολογία, ήταν περισσότερο παράθεση πέντε μονολόγων, παρά debate.
Πριν ολοκληρωθεί η συζητηση το λόγο έλαβε η Σκα Κέλερ, η οποία ύψωσε ένα χαρτί με το σύνθημα της διαδικτυακής εκστρατείας για τις απαχθείσες μαθήτριες της Νιγηρίας: Bring back our Girls. Το ίδιο σύνθημα κράτησαν μπροστά στην κάμερα όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν.

Γιουνκερ
«Εργαζόμουν νυχθημερόν για να αποτρέψω έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ… Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, είπε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Σώσαμε τις τράπεζες για να προστατέψουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ακόμα.

«Δεν δέχομαι την κατηγορία ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα», δήλωσε ο υποψήφιος του ΕΛΚ απαντώντας στον υποψήφιο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γιουνκέρ πρόσθεσε ότι θα ήθελε η Ευρώπη να γίνει πιο αλληλεγγύη, να τεθεί τέρμα στο διχασμό βορρά – νότου και να επιτευχθεί η συμφωνία Ελευθερών συναλλαγών με τις ΗΠΑ με προϋποθέσεις και ευρωπαϊκές αρχές. «Η απασχόληση έχει ως προϋπόθεση την ανάπτυξη» τόνισε. Πρόσθεσε όμως, ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξυγίανση με δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς υπερβολικά περιοριστικούς όρους. «Χρειαζόμαστε μόνιμες θέσεις εργασίας, γερές στέρεες» παρατήρησε.

Σουλτς
«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων» σημείωσε από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μαρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι λιτότητα και επενδύσεις είναι ο κατάλληλος συνδυασμός. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η φοροδιαφυγή και να καταπολεμηθεί η φοροαποφυγή.
«Έχουμε εκατομμύρια νέους και νέες άνεργες που πληρώνουν τις ζημίες που προκάλεσαν άλλοι, θέλω μια Ευρώπη δίκαιη έντιμη, μια Επιτροπή που θα αγωνίζεται κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και υπέρ της απασχόλησης και υπέρ της νέας γενιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι ΜμΕ δεν έχουν πρόσβαση στις πιστώσεις. «Θα συνδυάσω χρήματα της ΕΕ και της ΕΚΤ για επιδότηση επιτοκίων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους» δήλωσε.
Γκι Φέρχοφσταντ
«Ο απλός πολίτης είναι ο μοναδικός χαμένος από τη διάλυση της Ευρωζώνης», εκτίμησε ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελευθέρους και διερωτήθηκε, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό από μία επιστροφή στην δραχμή; Μάλιστα χαρακτήρισε καταστροφή για την Ευρώπη τη διάλυση του ευρώ.
Είπε ότι υπεύθυνοι για την κρίση στην Ελλάδα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ υπογράμμισε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε δάνειο από δημόσια τράπεζα.

Ο κ. Φέρχοφσταντ χαρακτήρισε ως κρίσιμες τις ευρωπαϊκές εκλογές, λέγοντας ότι το διακύβευμα είναι είτε η οπισθοδρόμηση στα παλιά έθνη κράτη ή να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη, μια πιο ισχυρή ΕΕ, για να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι της Ινδίας και της Κίνας. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τις σοσιαλιστικές συνταγές με περισσότερο χρέος. Χρειάζεται να επανέλθουμε στις ιδέες του Ζακ Ντελόρ. Θα πρέπει να αρχίσει μια νέα ολοκλήρωση στην Ευρώπη με έμφαση σε συγκεκριμένες αγορές όπως κάναμε στη δεκαετία του ’80» δήλωσε.

Κέλερ
Προτεραιότητα να βρεθεί λύση στην ανεργία των νέων δημιουργώντας αειφόρες βιώσιμες θέσεις εργασίας με πιο πράσινη οικονομία, είπε η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους. «Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος και όχι οι τράπεζες» είπε η κ. Κέλερ.

«Θέλουμε μια κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης της δημοκρατιας των πολιτών, γι’ αυτό αγωνίζομαι… Ύψιστη προτεραιότητα μου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, δεν επιτρέπεται να έχουμε μια χαμένη γενιά με τη δημιουργία πράσινης, βιώσιμης οικονομίας με καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας» σημείωσε η υποψήφια των Πρασίνων.

Τσίπρας

«Τραγωδία της Ευρώπης» χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας. Εκπροσωπώ τη χώρα που η ευρωπαϊκή ηγεσία επέλεξε για να γίνει το πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, είπε «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής να μην τα ζήσει κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε επίσης τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Εurogroup) με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γιώργος Παπανδρέου και Σίλβιο Μπερλουσκόνι) με τεχνοκράτες στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011. Ο λουξεμβούργιος πολιτικός δεν απάντησε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν την αριστερά προκειμένου να σταματήσει η λιτότητα και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες, και τη διαμόρφωση ενός «new deal» για την Ευρωζώνη.

Σχόλια