Ένα άρθρο του περιοδικού «Economist» έχει αναστατώσει τους Ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους, το οποίο προβλέπει ότι θα επικρατήσει το απόλυτο χάος στην Ευρώπη, μετά τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει τρομερά προβλήματα από την νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, το «επίμαχο» άρθρο συνοδεύει μια φωτογραφία η οποία είναι παραλλαγή του πίνακα «Κόλαση» του Ζερόμ Μπος.

Στην φωτογραφία, όπως μπορείτε και εσείς να δείτε, φαίνονται ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Φρανσουά Ολάντ αντιμέτωποι με τους αντιπάλους τους, Νάιτζελ Φάρατζ και Μαρί Λε Πεν, με τους δεύτερους να προσπαθούν να δολοφονήσουν τους πρώτους.

Οι Ευρωπαίοι θα στραφούν σε λαϊκιστές και εξτρεμιστές

Η ανάλυση που συνοδεύει την εικόνα του άρθρου αποτυπώνει την οργή των πολιτών της Ευρώπης οι οποίοι, έπειτα από πέντε χρόνια κακής διαχείρισης της κρίσης από τους ηγέτες των 28, αναμένεται να τιμωρήσουν το πολιτικό κατεστημένο, ψηφίζοντας λαϊκίστικα και ακραία κόμματα, που θα «εισβάλουν» με πρωτοφανή ποσοστά στην επόμενη Ευρωβουλή.

Εκτός από την ανάδειξη νέων κομμάτων, τα οποία θα αποκτήσουν γρήγορα μεγάλη δύναμη, ο αναλυτής προβλέπει μεταξύ άλλων και μεγάλα ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, καθώς όπως τονίζει, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.

«Μπορεί η τελευταία κρίση να ξεπερνιέται, αλλά το χτύπημα που έχει δεχθεί η Ευρώπη ίσως να είναι ανεπανόρθωτο. Εάν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού κάποιο από τα μέλη της Ευρωζώνης μπορεί να εκλέξει εθνική κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα κάτι που θα πυροδοτήσει εκ νέου την ευρωπαϊκή κρίση και οι πολιτικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ότι οι οικονομικές» αναφέρει ο Economist.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις των οποίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. «Ο δρόμος για να επιστρέψει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη δημοκρατική της νομιμοποίηση», γράφει το περιοδικό, «είναι μόνο εάν απορρίψει αυτή τη συγκέντρωση εξουσιών που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσω των εθνικών κοινοβουλίων». «Η μόνη λύση για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική και να επιβιώσει είναι να δώσει πίσω την εξουσία στους λαούς» καταλήγει ο Economist.

Σχόλια