Ταξίδι – έκπληξη χαρακτηρίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais την αυριανή επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι στην Ελλάδα «προκειμένου να σταθεί στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πριν τις επικείμενες εκλογές, στις οποίες ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται ως φαβορί».

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αν και επίσημα, αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ των ηγετών θα είναι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το πολιτικό περιεχόμενο της συνάντησης είναι προφανές, δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου», αναφέρει η εφημερίδα επισημαίνοντας ότι ο Ραχόι δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ούτε άλλωστε και ο Αντ. Σαμαράς την Ισπανία.

Η El Pais τονίζει ότι «το ραντεβού κλείστηκε την τελευταία στιγμή», κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Κυριακή στο Παρίσι στο πλαίσιο της πορείας κατά της τρομοκρατίας. «Ο Έλληνας ζήτησε βοήθεια από τον Ισπανό, ο οποίος αποφάσισε να επισκεφτεί τη χώρα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, η οποία προκαλεί άμεσες συγκρίσεις με την κατάσταση στην Ισπανία και την άνοδο των Podemos.

Η ισπανική εφημερίδα προσθέτει ότι ο Ραχόι θα προσφέρει τη βοήθειά του στον Σαμαρά, τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς η κατάσταση στη χώρα αυτή έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη στην Ισπανία.

Ο Ραχόι την περασμένη Τετάρτη δήλωνε από την Ανδόρα ότι δεν φοβάται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα μπορεί να «μολύνουν πολιτικά» την Ισπανία, υποστηρίζοντας ότι κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πολιτική του στήριξη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως έχει προχωρήσει σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Παρότι ο Ραχόι αρνείται την πιθανότητα μόλυνσης από την Ελλάδα, η ισπανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας στις ομοιότητες -και τις διαφορές- του αριστερού αυτού κόμματος με τους Podemos. «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Σαμαράς μπορεί ακόμη να κερδίσει καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η διαφορά δεν είναι απαγορευτική και ο Ραχόι διακινδυνεύει την εικόνα του για τον βοηθήσει. Για τον Σαμαρά, κάθε βοήθεια από το εξωτερικό είναι καλοδεχούμενη », προσθέτει το δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει ως εξής:

«Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, πριν δύο χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που είχε στηρίξει τον Σαμαρά. Αυτή τη φορά η Γερμανία δεν εμφανίζει ιδιαίτερα υποστηρικτική εικόνα », καταλήγει η El Pais.

 

Σχόλια