Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το οποίο εξέτασε την επιστολή που απέστειλε η κυβέρνηση, προτείνοντας διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών (ύψους 29 δισ.) και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης, έχοντας ζητήσει και προσθήκες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πριν από λίγο πως στο αυριανό Eurogroupη ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέα πρόταση. Η πρόταση δεν θα αφορά παράταση αλλά νέο πρόγραμμα. Οι πληροφορίες μιλούν ένα νέο διετές μνημόνιο το οποίο θα αναλάβει αποκλειστικά ο ESM. Πάντως ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ένα νέο πρόγραμμα θα σήμαινε και νέα σκληρά μέτρα.

Όπως έγινε γνωστό, το αίτημα για παράταση του τρέχοντος προγράμματος -που λήγει σε λίγες ώρες-απορρίφθηκε.

Ο Φινλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ, σε μήνυμα του, τόνισε ότι η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα: Παράταση του προγράμματος ή κούρεμα δεν είναι δυνατά. Αίτημα για πρόγραμμα στο ESM εξετάζονται μέσω κανονικών διαδικασιών.

 

Σχόλια