«Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά την εκπνοή του προγράμματος», διαμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος τουEurogroup, το οποίο νωρίτερα απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος για ένα μήνα, ενώ επίσης διεκόπησαν και οι συνομιλίες για τη συμφωνία και ακυρώθηκε η χρηματοδοτική στήριξη.

Αρνητική εξέλιξη επίσης συνιστά το γεγονός ότι εκδόθηκε ανακοινωθέν από τους 18 υπουργούς, χωρίς να περιλαμβάνεται η υπογραφή Βαρουφάκη. Ο έλληνας υπουργός εξάλλου δεν εκλήθη σε δεύτερο γύρο συζητήσεων του σώματος, που θα θέσει επί τάπητος το Plan B, δηλαδή να συζητήσει περίcapital controls, ακόμα και για τις συνέπειες ενός Grexit.

Ο Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη δεύτερη συνάντηση -απόντος Βαρουφάκη-, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστούν να πάρουν αποφάσεις και η ευρωζώνη θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ θα ληφθούν και μέτρα που θα ενισχύουν τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι συζητήσεις, είπε ότι «είμαστε ανοιχτοί», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είναι οι Θεσμοί που απέφυγαν μία λύση, είναι η ελληνική κυβέρνηση που αποχώρησε».

«Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, πολλά μπορεί να συμβούν, πολλά σενάρια να επινοηθούν», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι «αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που έθεσε το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει».

Και κατέληξε: «Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να αναλάβει δράση. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος».

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Ευρωζώνη μετράει 19 μέλη».

Σχόλια