Το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα άναψε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου επί τάπητος τίθενται -μεταξύ άλλων- η εκταμίευση των κονδυλίων για τις ελληνικές τράπεζες, το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου. Τα κονδύλια για τις τράπεζες θα αποδεσμευθούν όταν ξεκαθαρίσουν οι κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ.

Κατά την άφιξή του στο Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η «σημερινή οικονομική κρίση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκτακτη περίσταση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας αλλά πρέπει να εκτιμηθεί αργότερα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, τόνισε ότι το Eurogroup είναι πολύ σημαντικό για την Ιρλανδία γιατί «οδεύουμε από τη διορθωτική πλευρά του προγράμματος σταθερότητας στην προληπτική πλευρά».

Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει η προσφυγική κρίση, πέρα από την οικονομική.

Σχόλια