Άκαρπη για την Ελλάδα απέβη η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, που διήρκεσε 8 ώρες, και σε σημεία της έμοιαζε με θρίλερ με διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις.

Οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση, στις 15 Ιουνίου, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά ούτε και για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «κάναμε τεράστια πρόοδο», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα «έχει γίνει πολλή δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων».

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, είπε: «Μελετήσαμε τις ανάγκες, τις διαφορετικές επιλογές, αλλά προς το παρόν δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία». Και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου».

«Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά, κάτι που θα ανοίξει και το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων, πριν το καλοκαίρι».

Για να συμπληρώσει: «Υπάρχουν ακόμα πολλά θολά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κάναμε πρόοδο».

Αποκάλυψε πάντως πως υπήρξε συμφωνία, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για 5 χρόνια (έως το 2022) και να μειωθεί στη συνέχεια.

Πρόσθεσε, επίσης, πως υπήρξε συμφωνία ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στην προσπάθεια, για πολύ λίγο δεν φτάσαμε σε συμφωνία απόψε».

«Δεν καταλήξαμε τώρα, αλλά η δουλειά που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, κάτι που οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ήδη 115 από τα 140 προαπαιτούμενα μέτρα έχουν εκπληρωθεί».

«Η Ελλάδα ήδη έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υπερκεράσει τη διαδικασία του ελλείμματος», σημείωσε ο επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος», για να σημειώσει ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία». «Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016», πρόσθεσε.

Τσακαλώτος: «Δύσκολες οι συζητήσεις για το χρέος»

Για «σοβαρές και δύσκολες συζητήσεις για το χρέος» έκανε λόγο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια. Να είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι χρηματοιστωτικές αγορές, όσο και ελληνικός λαός θα μπορέσουν να κατανοήσουν τι έχουν να περιμένουν στο τέλος του προγράμματος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ελληνας υπουργός.

«Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

Σχόλια