Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 4ο τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο 2014, συρρικνώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να περιοριστεί στο 1,3%.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να διαψεύσουν τα όσα υποστήριζε η προηγούμενης συγκυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας μας, και ότι τα σημάδια θα άρχιζαν να γίνονται αισθητά το τελευταίο τρίμηνο του 2014, το περίφημο success story.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσίασε την δεύτερη χειρότερη επίδοση το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου πέρυσι, με -0,4%, πίσω μόνο από την Κύπρο, που είναι ο πρωταθλητής της ύφεσης με -0,7% σε τριμηνιαία βάση και -1,9% σε ετήσια.

Τα ελληνικά μεγέθη καταγράφουν ανακοπή της τάσης ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας από τις αρχές του 2014, καθώς τα προηγούμενα τρία τρίμηνα καταγραφόταν μεγέθυνση σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ είχε περάσει σε θετικό πρόσημο από το δεύτερο τρίμηνο.

Η Ευρωζώνη στο σύνολό της παρουσίασε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ελαφρά πάνω από το 0,8% του τρίτου τριμήνου. Αντίστοιχη μικρή βελτίωση καταγράφηκε και για το σύνολο της ΕΕ, με την ανάπτυξη να ενισχύεται στο 1,3%, από 1,2% το τρίτο τρίμηνο.

 

Σχόλια