Έκλεισαν οι κάλπες στη Βρετανία στις 12 η ώρα Ελλάδας- και δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll, για μια εκλογική αναμέτρηση, που διεξήχθη στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων σε Λονδίνο και Μάντσεστερ.

Πρόβλεψη «θρίλερ» αφού απαιτούνται 326 έδρες για την αυτοδυναμία – H επικεφαλής των Τόρις δεν φαίνεται να λαμβάνει τη λαϊκή εντολή που ήθελε για να μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση για το Brexit. Κατάρρευση της λίρας, ανησυχία στις αγορές, λόγω της αβεβαιότητας μετά τα exit polls.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί χάνουν 16 έδρες, ενώ οι Εργατικοί αυξάνουν τη δύναμη τους κατά 34 έδρες. Το SNP πτώση κατά 22 έδρες, ενώ οι Lib Dems αυξάνουν κατά 6 τις έδρες τους. Το ακροδεξιό UKIP δεν εκλέγει βουλευτή.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα exit polls:

Συντηρητικοί: 314

Εργατικοί: 266

Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας : 34

Φιλελεύθεροι: 14

Εάν το αποτέλεσμα που προβλέπουν τα exit polls επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι. Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Από την πλευρά του, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών από τους Εργατικούς, Τζον ΜακΝτόνελ τόνισε ότι εάν οι προβλέψεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά αποτελέσματα τότε η Μέι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησής της.

Σχόλια