Ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές προβλέπει το περιοδικό Focus και αναφέρεται σε «7 ψέματα».Όπως χαρακτηριστικά γράφει το γερμανικό περιοδικό, οι πολίτες έχουν απογοητευτεί καθώς ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ψέματα και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, το κόμμα του διαλύεται, σύντροφοί του του επιτίθενται ανοιχτά, ενώ μέχρι και ο λογογράφος του τον εγκατέλειψε.

Το Focus αναφέρεται σε επτά ψέματα και σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα:

1. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων και μειώσεις φόρων

Π.χ. 13η σύνταξη. κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αφορολόγητο στα 12.000 ετησίως.

2. «Με εμάς δεν θα υπάρξουν νέα μνημόνια»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μπορεί να μετανομάστηκε η τρόικα σε θεσμούς, όμως ο Αλ. Τσίπρας τελικά δέχτηκε ένα νέο πακέτο βοήθειας.

3. Ο Τσίπρας καταπολεμά την διαφθορά

Υποσχέθηκε να πληρώσουν οι πλούσιοι και να ερευνήσει τα σκάνδαλα του παρελθόντος, ψήφισε όμως ρύθμιση που χαρίζει χρέη και πρόστιμα, όπως π.χ. με τη βιομηχανία ζάχαρης.

4. Το δημοψήφισμα: Το μεγαλύτερο ψέμα του Τσίπρα

Το δημοψήφισμα κόστισε 28,7 εκατ. ευρώ, ο Τσίπρας υποσχέθηκε ότι το «Οχι» θα φέρει καλύτερη συμφωνία, όμως αυτή που υπογράφτηκε ήταν χειρότερη από την πρόταση Γιούνκερ. «Το δημοψήφισμα κατέληξε σε φάρσα».

5. Αποκλείονται τα capital controls

Στις 18 Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε δημόσια ότι δε θα υπάρξουν capital controls και δέκα μέρες μετά έκλεισαν οι τράπεζες.

6. Δεν θα γίνουν νέες εκλογές

Στα μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση διέρρεε πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και μερικές ημέρες αργότερα προκήρυξε εκλογές.

7. «Είμαστε κάθε λέξη αυτού του Συντάγματος»

Με τη φράση αυτή κατέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο Αλ. Τσίπρας, αλλά τελικά έφτασε να δεσμεύει τα αποθεματικά πανεπιστημίων και νοσοκομείων και να επιβάλει capital controls χωρίς καν την ψήφο της Βουλής.

 

Σχόλια