Κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ εξετάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η ΕΚΤ κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης για τις τράπεζες, τότε θα προχωρήσουν στο λεγόμενο «bail in».

Οι Financial Times φιλοξενούν συνεντεύξεις ανώτατων στελεχών δύο τραπεζών – που όμως δεν κατονομάζονται – οι οποίοι αναφέρουν πως το σχέδιο του κουρέματος των καταθέσεων θα ενεργοποιηθεί ως λύση ύστατης ανάγκης.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών φτάνουν για μέχρι τα μέσα επόμενης εβδομάδας» λέει ένας από τους τραπεζίτες στους FT.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η σκέψη είναι να γίνει στα πρότυπα της Κύπρου το 2013, όπου έγινε κούρεμα καταθέσεων  άνω των 100.000 ευρώ, ωστόσο επειδή η εκροή κεφαλαίου το τελευταίο διάστημα ήταν τεράστια, δεν έχουν μείνει και πολλές καταθέσεις με τέτοια ποσά, οπότε αναγκαστικά θα προσανατολιστούν στους μικροκαταθέτες.

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια

«Προβοκάτσια» και «υπονόμευση του δημοψηφίσματος» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών και «νοσηρή είδηση» η πρόεδρος των ελληνικών τραπεζών δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει εκτακτο σχέδιο ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας.  Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους FT να ανακαλέσουν το ψευδέστατο δημοσίευμα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κυρία Λούκα Κατσέλη, έχει ήδη διαψεύσει κατηγορηματικά αυτή τη νοσηρή «είδηση».

 

Σχόλια