Πολύ κοντά σε συμφωνία αναφορικά με το ελληνικό χρέος βρίσκονται η Γερμανία και το ΔΝΤ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ η όλη υπόθεση χαρακτηρίζεται ως «νίκη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε», με δεδομένη τη σφοδρή επιθυμία του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα χρειαστεί να καταβάλει κεφάλαια στην Ελλάδα μόνο εάν η χώρα μπορεί να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να συγκεκριμενοποιήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, ενώ το ΔΝΤ ζητά να συμφωνηθούν από τώρα όλες οι λεπτομέρειες.

Εάν τελικώς το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει αυτό θα «λύσει τα χέρια» του κ. Σόιμπλε, ο οποίος θα μπορεί να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «το ΔΝΤ παραμένει μαζί μας». Παράλληλα θα προσφέρει και στην Ελλάδα μία σχετική ανακούφιση, καθώς θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης και η χώρα θα κατορθώσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των επτά δισ. ευρώ, εντός του Ιουλίου.

Επίσης, σε άλλο δημοσίευμα, η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup – γύρω στις έντεκα το βράδυ ώρα Βρυξελλών – ο κ. Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έδωσε «εντολή» να μη δεχθεί τις προτάσεις των Ευρωπαίων. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε σε λήξη της συνεδρίασης.

Σχόλια